Nieuwe eigenaren AM & Levenslang

AM en het team met De Witte Wolf, De Stadstuin en andere partners worden de nieuwe eigenaren. Dat is op 8 juni 2021 bekend gemaakt. Maak in dit bericht kennis met de plannen van team AM.

AM en het team met De Witte Wolf en andere partners worden de nieuwe eigenaren

De Witte Wolf heel blij!

Samen en op initiatief van bewonersvereniging De Witte Wolf is AM al in 2017 met de voorbereiding voor de inschrijving begonnen. AM is de projectontwikkelaar van bouwconcern BAM. Hun plan voorziet in een mix van wonen, waaronder in het sociaal en middensegment, werken, horeca, hotel en buurtruimtes. Ook voorziet het plan in een openbare wandelroute over het terrein, verschillende tuinen en een brug over de singel.

Het voorplein gaat volgens de plannen zo goed als autovrij worden en de parkeerplaatsen verdwijnen. In de lange gevangenisvleugel komt een hotel met kamers voor diverse prijzen en ook een dagcafé met uitzicht over de singel. Bovendien blijven de twee oudere gevangenisvleugels als werkplekken voor zelfstandigen beschikbaar.

AM en het team met De Witte Wolf en andere partners worden de nieuwe eigenaren
Gevangenis Wolvenplein singelzijde, links nieuwe appartementen en rechts ter hoogte van de Vaaltbrug een nieuwe voetgangersbrug over de singel- plannen team AM

Het complete team van de koper

Het team van AM bestaat naast bewonersinitiatief De Witte Wolf uit De Stadstuin, familie Plijnaar van Star Lodge Hotel met twee investeerders verenigt in Levenslang CV, Woningstichting Mitros, de Plaatsmaker, het Utrechts Monumentenfonds, BiermanHenket Architecten, Karres+Brands landschapsarchitect en Schakel & Schrale.

De bewoners van koopappartementen en Mitros doen met AM het woongedeelte, de investeerders die gebundeld zijn in Levenslang CV doen het werken en horecagedeelte. Aannemer Schakel & Schrale gaat naar verwachting de restauratieklus doen.

Hugo Nijhof van AM leidde het gehele inschrijvingsproces met het team. Collega directeur Marien Kleinjan gaf een eerste reactie: “Het monumentale complex met al zijn herinneringen wordt zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten, maar krijgt ook nieuw leven ingeblazen en versterkt het landschap eromheen. We zijn erg blij met deze gunning en kijken uit naar een prettige samenwerking met de gemeente en de buurt.

Contact met de woonbuurt

Bewonersinitiatief De Witte Wolf zocht vanaf de start contact met de buurt en werkt nauw samen met Mitros. Deze vereniging bestaat uit leden die een appartement willen kopen en uit leden die willen huren, sociaal of in het middensegment. De Witte Wolf gaat zich organiseren als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en streeft naar gemeenschappelijk beheer en gedeelde voorzieningen.

AM en het team met De Witte Wolf en andere partners worden de nieuwe eigenaren
Patiowoningen op luchtplaats Zuid – plannen team AM

Binnen de muren van de gevangenis is ruimte voor nieuwbouw op de locatie van de huidige gymzaal en expeditie. Zodat daar wat hoger gebouwd kan worden voor enkele tientallen appartementen. Ook worden woningen gerealiseerd in andere delen van het complex, zoals de voormalige gevangeniswoningen aan de voorzijde.

Wie heeft het verkocht?

De verkoop is gedaan door het Rijksvastgoedbedrijf namens het Rijk. Daarvoor stelde het RVB met de gemeente een visiedocument vast met daarin de eisen voor de potentiële kopers. Stadsdorp Wolvenplein gaf input voor dat visiedocument.

In maart 2020 kon iedereen het biedboek voor gevangenis Wolvenplein kopen. Na een eerste selectie voor de beste ingediende plannen waren in december nog vijf potentiële kandidaten over. Daarvan deden naar vermoeden vier partijen medio april 2021 een financieel bod. Want de keuze was na de eerste ronde op het beste plan en in de laatste ronde voor het hoogste bod.

AM en het team met De Witte Wolf en andere partners worden de nieuwe eigenaren
Gevangenis Wolvenplein luchtplaats Noord – plannen team AM

Vervolg na de zomer en komende jaren

Kortom, AM had een goed plan, het hoogste bod en werd daarmee de kopende partij. Het Rijk draagt het monumentale complex in september over. AM wordt formeel de nieuwe eigenaar en is verantwoordelijk voor het woongedeelte. Levenslang CV gaat het werken en horeca gedeelte verder ontwikkelen.

Vervolgens gaan de eigenaren de toekomstplannen zodanig uitwerken dat de gemeente alle benodigde vergunningen af kan geven. De gemeente stelt daarvoor eerst een intentiedocument op met daarin de afspraken over het te doorlopen proces, de planning, de rolverdeling en de participatie.

De meest omvattende vergunning wordt het wijzigen van het Bestemmingsplan of Omgevingsplan. In beide procedures zijn ‘inspraakmomenten’ opgenomen. Gedurende deze enkele jaren durende procedure kan het tijdelijk gebruik van de gevangenis door blijven gaan. Hopelijk gaat De Stadstuin daar een mooi plan voor maken. Laten we daar niet op vooruit lopen.

Al met al gaan we graag kennismaken met de nieuwe eigenaren en de plannen. Zo is er Open Monumentendag op zaterdag 11 september. Wellicht volgt nog een avond voor de buurt om uitgebreid kennis te maken met de plannen. Tot slot gaat iedereen kennis maken met de nieuwe toekomst voor gevangenis Wolvenplein.

Bijgewerkt op 30 augustus 2021, aanvulling van deelnemende partijen

Geef een reactie