Kan tijdelijk gebruik nog doorgaan?

De nieuwe eigenaar kan het tijdelijk gebruik voortzetten of een leeg gebouw verlangen. De buurt heeft de wens voor voortzetting van het huidige tijdelijk gebruik.

Binnenkort is de gevangenis Wolvenplein verkocht. De ochtendzon schijnt.
Zonsopgang boven gevangenis Wolvenplein – foto Lars Beekman

Leeg overdragen?

De verkopende partij namens het Rijk, het RVB, heeft beloofd om de gevangenis leeg over te dragen. Dat kan al deze zomer zijn. Uiterlijk 21 juni wil het Rijk de gevangenis gaan gunnen. Vervolgens wordt binnen 10 weken na de gunning het eigendom overgedragen.

In principe geldt de afspraak dat de volledige locatie leeg wordt overgedragen. Daar kan alleen van afgeweken worden als de nieuwe eigenaar het tijdelijk gebruik wil voortzetten met de huidige gebruikers. Het pand kent nu een aantal grotere gebruikers, waaronder Escaperoom en De LiK, en vele zelfstandigen. Zij hebben met de huidige tijdelijke beheerder een gebruikersovereenkomst met een opzegtermijn van één maand. Maar wie wordt de nieuwe eigenaar?

Wie wordt de nieuwe eigenaar

Binnenkort is de koper van gevangenis Wolvenplein bekend. Dit plan heeft het niet gehaald.
Dit plan is niet geselecteerd

Van één partij zagen we een bericht op social media. Zij gingen voor tijdelijke huisvesting, een theatertrap aan het water en speelse tuinen inclusief verbinding met de singelstructuur. Bovenstaande afbeelding is van die partij, ontwikkelaars met een architecten­bureau en een landschapsarchitect. Deze partij is niet uitgenodigd voor de finale ronde. Vraag is hoe de andere plannen er uit zien?

In onze vorige nieuwsbrief hebben we een oproep gedaan aan de na de selectie vorig jaar overgebleven potentiële kopers. Dat zijn maximaal vijf partijen. Drie partijen daarvan zijn bij ons bekend. Van andere partijen hebben wij geen bericht gehad. Mogelijk heeft dat te maken met restricties die het Rijk heeft opgelegd. Partijen mogen voorlopig niets bekend maken. Het Rijk meldde ons dat ze daar niet van af wil wijken.

Het Rijk heeft in februari maximaal vijf partijen uitgenodigd om een bod uit te brengen. Die partijen deden dat op 12 april, een bod in euro’s zonder voorwaarden. Die bieding wordt beslissend. Wie heeft het hoogste bod gedaan? Binnenkort weten we het.

Voortzetting tijdelijk gebruik?

Zoals gezegd hoeft het tijdelijk gebruik van de gevangenis niet te stoppen voor de overdracht in september aan een nieuwe eigenaar. De gevangenis is nu in gebruik met een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan en een ‘antikraak regeling’ met een opzegtermijn van een maand. De gemeentelijke ontheffing is mogelijk tot 2025, dan verstrijkt de maximale tijdelijke periode van 10 jaar.

Mogen huidige gebruikers blijven?

Voor veel gebruikers is het te hopen dat het tijdelijk gebruik voort wordt gezet. En dat kan, al is dat mogelijk onder andere voorwaarden van een nieuwe beheerder. En waarom zou dat niet kunnen met de huidige gebruikers? De buurt heeft ook die wens. De buurt is inmiddels aan de tijdelijk gebruikers gewend geraakt.

Zeer waarschijnlijk gaat definitieve gebruik nog wel even duren. De nieuwe eigenaar moet namelijk eerst de komende jaren de vergunningen inclusief een bestemmings­wijziging goedgekeurd krijgen. Daarmee is al snel enkele jaren gemoeid.

Het blijft nog even spannend, binnenkort weten we wie de koper wordt, we houden u op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.