Rondleiding

Boek een rondleiding in gevangenis Wolvenplein

Bezoekersuur biedt een veilige manier om kennis te maken met het gevangeniswezen. De rondleidingen zijn in de recent gesloten Stadsgevangenis van Utrecht met het verhaal van de historie van 1856 tot 2014.

Gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis, het justitiële systeem en leiden rond door de verschillende ruimten. Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan. Groepen leiden we op aanvraag rond. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

bezoekerskaart-gevangenis-wolvenplein

Rondleidingen zijn op de eerste zaterdag van de maand

 – (extra) vrijdag 22 maart om 10.00 uur

– zaterdag 6 april op 14 en 15 en 16 uur

– zaterdag 4 mei op 14 en 15 en 16 uur

– zaterdag 1 juni op 14 en 15 en 16 uur

– zaterdag 6 juli op 14 en 15 en 16 uur

Aanmelden is nodig, stuur een mail met de datum en het tijdstip naar bezoekwolvenburg@gmail.com

Sinds we gestart zijn, hebben veel groepen Wolvenplein weten te vinden voor het Bezoekersuur. Ervaar hoe in de afgelopen twee eeuwen Nederland omging met gedetineerden.

Groepen kunnen op afspraak

Groepen kunnen op een zelf te bepalen datum en tijd een rondleiding boeken. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en tijd naar hetzelfde mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com

Boeken kan ook als kleinere groep tot 20 personen groot. Bij meer personen wordt de groep opgedeeld met elk een eigen gids.

Je vertelde aan (bijna) niemand dat je de gevangenis ging bezoeken, ook niet voor het bezoekuur. Gevangenis Wolvenplein is nu veilig, Justitie heeft het pand verlaten en alle gevangenen meegenomen. De gevangenis is nu open voor iedereen die zich meldt voor het Bezoekersuur.

Gevangenis Wolvenplein.

De oudste cellulaire gevangenis van Nederland staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. Van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers heeft de stadsgevangenis van Utrecht dienst gedaan. Eenzame (cellulaire) opsluiting veranderde tot een regiem met werkzalen en huiskamers. Met oude bouwdelen uit de 19e eeuw tot en met de laatste moderniseringen bleef het als Penitentiaire Inrichting voldoen.

Tarieven Bezoekersuur

  • Per bezoeker is het tarief van € 4
  • U-pas en kinderen van 12 jaar en jonger voor € 2
  • kinderen van 6 jaar en jonger mogen gratis mee
  • Vooraf gemelde groepen tot 20 personen, een vast tarief: € 50
  • Groepen boven de 20 personen (max 40), tarief € 100
  • Overige groepen en speciale wensen op aanvraag

Betalingen contant voorafgaand aan de rondleiding.

Bereikbaarheid en parkeren

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27, bij de entree met het jaartal 1853.

Op het Wolvenplein kan niet geparkeerd worden. Het dichtstbij en goedkoopst parkeren is parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL  Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek

Reacties zijn gesloten.