Rondleiding

Bezoek de gevangenis – boek hier

Maak op een veilige manier kennis met het gevangeniswezen. Boek hier een rondleiding in de acht jaar geleden gesloten gevangenis van Utrecht.

Leer meer over de historie en de toekomst van de oudste cellulaire gevangenis van Nederland. Gidsen leiden rond met uitleg over het functioneren van de gevangenis van 1856 tot 2014. Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan.

Groepen leiden we op aanvraag op elke dag en tijdstip rond. Groepen zijn maximaal 20 personen. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

Rondleiding op de eerste zaterdag van de maand

Bezoekersuur is op de eerste zaterdagmiddag van de maand. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Het bezoek gaat door de diverse delen van de gevangenis inclusief cellen met het verhaal van het vroegere gebruik, het huidige en het toekomstige. Boek met een mail voor de zaterdag op:

– 3 september om 14 en 15 of 16 uur

– 1 oktober om 14 en 15 of 16 uur

– 5 november om 14 en 15 of 16 uur

– 3 december om 14 en 15 of 16 uur

Vooraf aanmelden is nodig, stuur daarvoor een mail met de datum en het tijdstip naar bezoekwolvenburg@gmail.com

Rondleiding voor groepen op afspraak

Groepen kunnen op een zelf te bepalen datum en tijd een rondleiding boeken. Boeken voor meer groepen tegelijk is mogelijk. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en tijd naar het mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com.

Tarieven Bezoekersuur

De rondleiding kost € 5 per persoon, U-pas en kinderen tot 12 jaar € 2, kinderen tot 6 jaar gratis. Pinnen of gepast betalen is mogelijk.

Er geldt per groep tot en met twintig personen met een gids een vast tarief: € 50, en dat is te pinnen of contant gepast te voldoen voorafgaand aan de rondleiding.

Overige groepen en speciale wensen op aanvraag.

Startlocatie en parkeren

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27 bij de entree van het gebouw onder het jaartal 1853. Let op dat op het Wolvenplein niet geparkeerd kan worden (behalve fiets). Dichtbij en ‘goedkoop’ parkeren kan goed in parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek.

Gevangenis Wolvenplein van oud naar nieuw

Plannen voor een toekomstige nieuwe bestemming worden gemaakt, van oud naar nieuw

De gevangenis staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Het werd toen gebouwd als een gevangenis met alleen maar cellen, een nieuw concept voor die tijd. Nu is het de oudste cellulaire gevangenis van Nederland. Maar liefst van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. In al die tijd veranderde eenzame (cellulaire) opsluiting tot een regiem met werkzalen en huiskamers.

Wolvenplein deed dienst van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers. De oude bouwdelen uit de negentiende eeuw bleven tot en met de laatste moderniseringen tot juni 2014 in functie als Penitentiaire Inrichting. Daarna startte tijdelijk gebruik.

In 2021 kreeg bolwerk Wolvenburg met daarop de gebouwen van de voormalige gevangenis een nieuwe eigenaar. Voorlopig gaat het tijdelijk gebruik als werkplek of voor evenementen nog even door. De nieuwe eigenaar maakt plannen voor een definitieve herbestemming. Tijdens de rondleiding komen deze nieuwe bestemmingen aan de orde.

Reacties zijn gesloten.