Rondleiding

Rondleiding in gevangenis Wolvenplein, boek hier

Bezoekersuur biedt een veilige manier om kennis te maken met het gevangeniswezen. De rondleidingen zijn in de zes jaar geleden gesloten Stadsgevangenis van Utrecht met het verhaal van de historie van 1856 tot 2014.

Gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis en leiden rond door de verschillende ruimten inclusief cellen. Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan. Groepen leiden we op aanvraag rond. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

Rondleidingen voor kleine groepen (Covid-19)

De gevangenis van binnen bekijken?

Bezoekersuur

Bezoekersuur is op de eerste zaterdag van de maand. Veilig bezoek is mogelijk met kleine groepen van maximaal 10 personen per gids. Voor bezoekers is het dragen van mondkapjes voorlopig verplicht. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Met het verhaal van de gevangenis wordt het gebouw bezocht, inclusief cellen.

De rondleiding kost € 5 per persoon, U-pas en kinderen tot 12 jaar € 2, kinderen onder 6 jaar gratis. Per groep kost het € 50 en is alleen per groep te boeken.

Rondleidingen eerste zaterdag van de maand

– Zaterdag 21 november op 14 en 15 en 16 uur (van 7 naar 21)

– Zaterdag 5 december op 14 en 15 en 16 uur

– Zaterdag 2 januari 2021 op 14 en 15 en 16 uur

Aanmelden is nodig, stuur een mail met de datum en het tijdstip naar bezoekwolvenburg@gmail.com

Gevangenis Wolvenplein

De gevangenis staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg en is gebouwd als gevangenis met alleen maar cellen. Dat was toen nieuw. Van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. Eenzame (cellulaire) opsluiting veranderde tot een regiem met werkzalen en huiskamers. Van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers deed het gebouw dienst. Met oude bouwdelen uit de 19e eeuw tot en met de laatste moderniseringen bleef het als Penitentiaire Inrichting voldoen. Wolvenplein is de oudste cellulaire gevangenis van Nederland.

Kleine groepen op afspraak

Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Groepen kunnen op een zelf te bepalen datum en tijd een rondleiding boeken. Grotere groepen kunnen opgedeeld worden naar 10 personen per gids. Er zijn meer gidsen beschikbaar. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en tijd naar het mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com.

Tarieven Bezoekersuur

Per groep tot 10 personen met een gids, een vast tarief: € 50.

Overige groepen en speciale wensen op aanvraag.

Betalingen contant voorafgaand aan de rondleiding.

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27, bij de entree met het jaartal 1853. Op het Wolvenplein kan niet geparkeerd worden. Het dichtstbij en goedkoopst parkeren is parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek.

Reacties zijn gesloten.