Rondleiding

Rondleiding in gevangenis Wolvenplein, boek hier

Bezoekersuur biedt een veilige manier om kennis te maken met het gevangeniswezen. De rondleidingen zijn in de zeven jaar geleden gesloten Stadsgevangenis van Utrecht met het verhaal van de historie van 1856 tot 2014.

Gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis en leiden rond door de verschillende ruimten inclusief cellen. Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan. Groepen leiden we op aanvraag rond. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

Rondleidingen voor kleine groepen (Covid-19)

De gevangenis van binnen bekijken?

Bezoekersuur

Bezoekersuur is op de eerste zaterdag van de maand. Veilig bezoek is mogelijk met kleine groepen van maximaal 10 personen per gids (ivm onderlinge afstanden door Corona). De rondleiding duurt ongeveer een uur. Met het verhaal van de gevangenis worden diverse delen van het gebouw bezocht, inclusief cellen.

De rondleiding kost € 5 per persoon, U-pas en kinderen tot 12 jaar € 2, kinderen onder 6 jaar gratis. Per groep kost het € 50 en is alleen per groep te boeken. Een rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleidingen eerste zaterdag van de maand

– Zaterdag 3 juli op 14 en 15 en 16 uur

– Zaterdag 4 september op 14 en 15 en 16 uur

– Zaterdag 2 oktober op 14 en 15 en 16 uur

Aanmelden is nodig, stuur daarvoor een mail met de datum en het tijdstip naar bezoekwolvenburg@gmail.com

Gevangenis Wolvenplein

De gevangenis staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Het is gebouwd als een gevangenis met alleen maar cellen. Dat was toen nieuw. Maar liefst van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. In al die tijd veranderde eenzame (cellulaire) opsluiting tot uiteindelijk een regiem met werkzalen en huiskamers. En zo deden de gebouwen dienst van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers. De oude bouwdelen uit de 19e eeuw bleven tot en met de laatste moderniseringen als Penitentiaire Inrichting in functie. Wolvenplein is met de start in 1856 de oudst bewaard gebleven cellulaire gevangenis van Nederland.

Groepen op afspraak

Groepen kunnen op een zelf te bepalen datum en tijd een rondleiding boeken. Grotere groepen kunnen opgedeeld worden naar 10 personen per gids, want er zijn meer gidsen beschikbaar. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en tijd naar het mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com.

Tarieven Bezoekersuur

Per groep tot 10 personen met een gids, een vast tarief: € 50.

Overige groepen en speciale wensen op aanvraag.

Betalingen contant voorafgaand aan de rondleiding.

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27, bij de entree met het jaartal 1853. Op het Wolvenplein kan niet geparkeerd worden. Het dichtstbij en goedkoopst parkeren is parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek.

Reacties zijn gesloten.