Rondleiding

Rondleiding

Bezoek de gevangenis – boek hier

rondleiding bezoekersuur gevangenis Wolvenplein Penitentiaire Inrichting aanmelden
Plannen voor een toekomstige nieuwe bestemming worden gemaakt, van oud naar nieuw

Op een veilige manier kennismaken met het gevangeniswezen. Ga mee met Bezoekersuur in de tien jaar geleden gesloten gevangenis van Utrecht.

Gidsen leiden rond met uitleg over de historie en de toekomst van de oudste cellulaire gevangenis van Nederland. Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan. Groepen kunnen apart boeken. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

Rondleiding op de eerste zaterdag van de maand

Bezoekersuur is op de eerste zaterdagmiddag van de maand. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Boek met een mail naar bezoekwolvenburg@gmail.com voor de zaterdagmiddag op:

– 4 mei om 14.00 en 15.30 uur

– 1 juni 14.00 uur en 15.30 uur

– 6 juli 14.00 uur en 15.30 uur

U ontvangt binnen enkele dagen een bevestiging van aanmelding.

Rondleiding voor groepen

Groepen kunnen op een zelf te bepalen dag en tijdstip een rondleiding boeken. Per gids worden groepen tot 20 personen rondgeleid, meer groepen tegelijk is mogelijk. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en starttijd naar het mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com.

Tarieven Bezoekersuur

De rondleiding kost € 5 per persoon, U-pas en kinderen tot 12 jaar € 2, kinderen tot 6 jaar gratis. Pinnen of gepast betalen is mogelijk.

Per groep met een gids geldt een vast tarief: € 50, met pin of contant te voldoen.

Overige groepen en speciale wensen op aanvraag.

Startlocatie en parkeren

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27 bij de entree van het gebouw onder het jaartal 1853. Let op dat op het Wolvenplein niet geparkeerd kan worden (behalve fiets). Dichtbij en ‘goedkoop’ parkeren kan goed in parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek.

rondleiding bezoekersuur gevangenis Wolvenplein groep en meer groepen tegelijk

Gevangenis Wolvenplein van oud naar nieuw

De gevangenis staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Het werd gebouwd als een gevangenis met alleen maar cellen, een nieuw concept voor die tijd. Nu is het de oudste cellulaire gevangenis van Nederland. Maar liefst van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. In al die tijd veranderde eenzame (cellulaire) opsluiting tot een regiem met werkzalen en huiskamers.

Wolvenplein deed dienst van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers. De oude bouwdelen uit de negentiende eeuw bleven tot en met de laatste moderniseringen tot juni 2014 in functie als Penitentiaire Inrichting. Sinds 2015 is er tijdelijk gebruik in het complex.

In 2021 kreeg bolwerk Wolvenburg met de gebouwen een nieuwe eigenaar. Voorlopig gaat het tijdelijk gebruik als werkplek of voor evenementen nog even door. De nieuwe eigenaar maakt plannen voor een definitieve herbestemming. Tijdens de rondleiding komen deze nieuwe bestemmingen aan de orde.

Reacties zijn gesloten.