Open Monumentendag 2021

‘Erfgoed voor iedereen’ luidt het thema van de 35e Open Monumentendag Utrecht. Op zaterdag 11 september 2021 staan de deuren van gevangenis Wolvenplein weer open. In de gevangenis kun je kennis maken met de plannen van de nieuwe eigenaar.

De jubileumeditie van Utrecht sluit aan bij het Europese thema Inclusive Heritage: heritage for everyone. Als gevolg geeft Utrecht op drie manieren invulling aan dat thema.

Een wandelroute door de binnenstad gaat langs monumenten van zorg en naastenliefde, zoals gasthuizen, kerken, etc., die hun deuren per definitie openstellen voor iedereen.

Een tweede groep bestaat uit monumenten die van oorsprong een andere functie hadden. Deze panden zijn later toegankelijk gemaakt voor ons allen, zodat zij een levendig onderdeel blijven van ons dagelijks leven. Een goed voorbeeld daarvan is gevangenis Wolvenplein.

Tot slot trekken we de wijken in langs ‘jonge’ monumenten. Hiervoor zijn twee wandelroutes en een fietsroute uitgezet, die met of zonder gids verkend kunnen worden.

Bezoek in 2021 de topmonumenten

Vaste waarden in Utrecht zijn topmonumenten als de Domtoren en diverse schitterende kerken en voormalige kloosters. Veel aandacht is er voor de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die elkaar in Utrecht kruisen en onlangs de status van werelderfgoed hebben verkregen!

Daarnaast zijn ook dit jaar weer diverse ‘buitenkansjes’, zoals De Inktpot, een villa van Rietveld en tot slot gevangenis Wolvenplein (met de plannen van de nieuwe eigenaar!).

Door de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kwam bolwerk Wolvenburg in 1832 vrij voor andere functies. In 1852 werd die invulling een gevangenis voor Justitie. Per 1 september 2021 verkocht het Rijk de gevangenis. De nieuwe eigenaren laten hun plannen zien.

Bij de gevangenis geen aanmelding

Ook deze editie in 2021 is de Covid basisregel, zoals de 1,5 meter, nog van toepassing. Aanmelding voor een bezoek aan Gevangenis Wolvenplein is niet nodig. Bezoekers worden wel gevraagd, indien nodig, te wachten in een rij voor een gedoceerde toegang. In de gevangenis is een route uitgezet met informatiepanelen.

Zie voor het complete programma voor 2021 de website van de Open Monumenten Utrecht of de speciale Monumentenkrant die vanaf 3 september wordt verspreid.

Reacties zijn gesloten.