Opening UtrechtDownUnder en Spring

UtrechtDownUnder opent op 1 mei 2015 haar tentoonstelling van actuele beeldende kunst. Voorstellingen van Spring gaan plaatsvinden in een omgebouwde gymzaal. De eerste graffiti op de buitenmuur zit er om verwijderd te worden en er is nog meer nieuws.

Tentoonstelling UtrechtDownUnder geopend

Op 1 mei is de tentoonstelling UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE geopend; actuele beeldende kunst van 41 geselecteerde Utrechtse kunstenaars.

De hele maand mei wacht bezoekers een avontuurlijke kunstroute in cellen, aangrenzende werkruimten, de kerk en luchtplaatsen in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein te Utrecht.

Controle is een actueel thema dat ons allemaal aangaat. Wij oefenen controle uit en wij ondergaan het. De tentoonstelling op het Wolvenplein, in het spectaculaire rijksmonument, gaat over meer dan gevangenschap. Verschillende aspecten binnen het thema controle krijgen de aandacht.

De toegang is € 6,- per persoon (kinderen onder de 12 jaar gratis) op woensdag t/m zondag 13.00 – 18.00 uur. Voor meer informatie, ga naar de website UtrechtDownUnder

Culturele zondag 3 mei

Stadsdorp Wolvenburg organiseert rondleidingen in de middag tussen 13.00 en 17.00 uur en vertelt over de gebeurtenissen in 40-45. Gidsen Bettina, Ronald, Hanneke, Ellen en Susan heten jullie van harte welkom. Bettina van Santen is schrijfster van het boek ‘De gevangenis aan het Wolvenplein’.

Bezoekers krijgen voor een speciale gereduceerde prijs van € 3,- per persoon de rondleiding inclusief toegang tot de tentoonstelling Onder Controle. Andere delen van de gevangenis gaan open voor de rondleiding.

utrecht-40-45

De culturele zondag van 3 mei staat geheel in het teken van Utrecht 40-45. Gevangenis Wolvenplein heeft in die periode een kwalijke rol toebedeeld gekregen als Deutsche Untersuchungs- und Strafgefangnis. Daarmee kreeg het een landelijke functie voor door de politie gearresteerde overtreders van de speciale wetten op verbod van het bezit van radio’s, verspreiders van verboden nieuwsberichten, het huisvesten van onderduikers etc.. Kort gestraften bleven in Wolvenplein, langgestraften werden getransporteerd naar Duitse gevangenissen.

Spring in de gevangenis

Van 21 tot 30 mei vindt SPRING plaats, het theatre & more festival van Utrecht. Er zijn twee voorstellingen in de gevangenis geprogrammeerd. Donderdag 27 en vrijdag 28 mei start om 19.30 uur de performance van de Zuid Koreaanse Geumhyung Jeong met de naam CPR Practice, een ontroerende en paradoxale solo over liefde, dood en eenzaamheid. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden in de gymnastiekzaal van de gevangenis.

spring

Al eerder zijn op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei Spring voorstellingen in de de U.T.A.M. garage in de Ridderschapstraat. Op de plaatsen van de auto’s staat de theatervloer. Voorstellingen in de U.T.A.M.: Romeo Castelucci, beide dagen om 16.00 uur en 19.30 uur.

Voortgang van de tuinplannen

Het gevangeniscomplex Wolvenplein heeft bij de herinrichting van 2001 op diverse locaties een groen invulling gekregen die past bij de schaduwrijke of zonnige situatie. Echter veel van die plekken zijn afgeschermd en alleen toegankelijk met de juiste sleutels. Daarnaast is op het voorplein en rond de gevangenismuur groen aanwezig.

Voor de buitenrand bestaat een plan: de natuur haar gang laten gaan met enkele keren per jaar wat kleine ingrepen. Een aantal buurtbewoners wil daar graag mee aan de gang onder leiding van Hans van Lunteren en Ienke Kastelein. Zij hebben daarvoor een plan gemaakt: Bemuurde Grond.

Voor de andere locaties hebben liefhebbers zich aangemeld, alleen zijn er meer nodig. Het groen is ruim genoeg aanwezig om ook een eigen stuk in beheer te nemen: voor druivenranken, groentetuin of rotsplantjes – voor elk wat wils.

De historie van Wolvenburg op de site

Op de site van Stadsdorp Wolvenburg staat de historie van het bolwerk. Het bolwerk is ruim 430 jaar oud. Daarvan heeft de gevangenis het meer dan 160 jaar bezet gehouden. Altijd leuk om meer te weten, zie voor meer op de pagina historie.

In 2015 op de buitenmuur van Gevangenis Wolvenplein de eerste graffity, foto Herman Mittendorff

Graffiti op het Rijksmonument

Een onverlaat heeft zijn kans schoon gezien: op de ringmuur (een Rijksmonument) prijkt waarschijnlijk een tag onder de enorme graffiti. Tsja, was dat nu nodig.

Reacties zijn gesloten.