Tijdelijk gebruik door Bewaakt & Bewoond

Op 20 januari 2015 is de aanvraag omgevingsvergunning openbaar gemaakt voor tijdelijk gebruik. De gemeente Utrecht ontving de aanvraag van Bewaakt & Bewoond. De aanvraag is op 22 december 2014 ingediend.

Tijdelijk gebruik van gevangenis Wolvenplein met een plattegrond van de indeling, ruimtes en het soort gebruik 2015-2021
Tijdelijk gebruik van gevangenis Wolvenplein

Lees in dit bericht meer over de aanvraag van een vergunning voor tijdelijk gebruik van de gevangenis. Op bovenstaande plattegrond is het geplande gevarieerde gebruik van de gebouwen aangegeven.

Wolvenplein 1 moet natuurlijk Wolvenplein 27 zijn, maar let op de opening van het hek aan de Wolvenstraatzijde. Het wordt een directe toegang naar het geplande pop-up restaurant met terrassen.

De aanvraag

De aanvraag is via balie 28 in het Stadskantoor verkregen: het tijdelijk gebruik van een voormalig gevangeniscomplex. Dat tijdelijk gebruik wordt voor culturele doeleinden, horeca, vergaderruimte en evenementen. Daarnaast komt veel ruimte beschikbaar voor werkplekken voor zzp-ers, ateliers en kleinschalige kamerbewoning voor een periode van 5 jaar. Aan de gebouwen worden geen aanpassingen gedaan.

Bewaakt & Bewoond is namens eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf gemachtigd om als tijdelijk beheerder op te treden. Het gebruik geldt voor alle ruimten in het complex, inclusief de luchtplaatsen, de buitenruimte en een wandelroute langs de singelgracht.

Tijdelijk beheer ‘De Vrijheid’

‘DE VRIJHEID’ zal een nieuwe verrijking moeten worden voor de gemeente Utrecht en al haar inwoners. Daarvoor willen het Rijksvastgoedbedrijf en Bewaakt & Bewoond een brede maatschappelijke invulling geven aan het complex. Met veelsoortig en gevarieerd gebruik gaat dit unieke pand open na een lange periode waarin het gesloten was. De grote variatie gaat komen door initiatieven en met bedrijven of zelfstandigen die er een tijdelijke plek vinden.

De voormalige woningen (recenter kantoorruimtes) aan de voorzijde gaan werkplekken voor zelfstandigen of bedrijfjes. Zij kunnen hier starten tegen een interessante maandelijkse vergoeding.

De voormalige 7 m2 en 10 m2 cellen van vleugels A, B en C op de begane grond blijven beschikbaar voor tentoonstellingen, exposities, rondleidingen en andere evenementen. Datzelfde betreft de grotere ruimten (doorgebroken cellen) in vleugel A en C van het cellencomplex voor de arts, kapper, tandarts etc. De soortgelijke cellen op de eerste en tweede verdiepingen gaan als werkruimte dienen voor zelfstandigen die een werkplek zoeken.

De twee luchtplaatsen worden opengesteld voor kleinschalige evenementen, zoals rondom de Tour de France, een buurt BBQ of een evenement zoals een Foodfestival of kerstmarkt.

Gymzaal

De gymzaal is prima te gebruiken voor diverse partijen zoals een koor dat een oefenlocatie nodig heeft, kindergymnastiek, yoga en personal training. Als laatste ruimte kan de monumentale kapel gebruikt worden voor bijvoorbeeld lezingen, proeverijen, workshops en tentoonstellingen.

2002-isd-huis-gevangenis-wolvenplein
Het voormalige ‘ISD-huis’

De kamers in het huis van de half open inrichting zijn geschikt voor bewoning. Het is het pand aan de voorzijde rechts, het voormalig ISD-huis. Ooit was dit het woonhuis van onze buurtbewoner en voormalig bewaarder Davidis en kantine voor het personeel.

In dat pand en de corridor zijn op de verdieping twaalf ruimtes beschikbaar voor bewoning, zij beschikken allemaal over een eigen toilet en douche en zijn redelijk ruim. Bewaakt en Bewoond gaat ze verhuren voor tijdelijke huisvesting aan maximaal tien studenten.

De begane grond verdieping van het ISD-huis wordt een pop-up restaurant met twee terrassen. Eén terras komt meer aan de waterzijde te liggen in de voormalige tuin van de personeelskantine, het andere terras op het voorplein voor het huis.

Toelichting

Bij de aanvraag heeft Floris Zwolsman de volgende toelichting gegeven:

De wens van Bewaakt & Bewoond is om jong en oud de mogelijkheid te geven het complex te bezoeken tijdens het tijdelijk beheer, en starters, kunstenaars  en zelfstandigen de kans te bieden voor een lage maandelijkse vergoeding een mooie werkplek te krijgen in hartje Utrecht.

De bereikbaarheid zal niet anders zijn dan in de tijd dat de gevangenis operationeel was. De ruim 40 parkeerplekken op het eigen terrein blijven gehandhaafd, net als de slagboom. Alleen mensen met een kantoor en/of atelier in het complex kunnen een toegangspas van de slagboom ‘krijgen’.

Bij evenementen zoals HACKING HABITAT gaat er duidelijk gecommuniceerd worden dat er geen parkeergelegenheid bestaat in de wijk. Berichtvorming gaat verwijzen naar nabijgelegen parkeergarages. Het verwachte vrachtverkeer zal minimaal zijn in verhouding tot de periode van de gevangenis.

Bezoekerstoename

Het aantal bezoekers gaat fluctueren en is afhankelijk van evenementen en tentoonstellingen. Kunstliefde krijgt met ‘ONDER CONTROLE’ de primeur en HACKING HABITAT gaat in 2016 een grote kunstmanifestatie houden.

In het extreemste geval worden maximaal 1.000 bezoekers per dag verwacht, verspreid over de gehele dag. Bij andere evenementen verwacht de tijdelijk beheerder eerder maximaal 300 bezoekers per keer.

En zo zullen de tentoonstellingen uitzonderingen zijn op het normale gebruik van het pand. Het pop-up restaurant kan hooguit 100 mensen huisvesten en met de terrassen erbij geteld in de zomer zijn er mogelijk 150 mensen in het uiterste geval.

Qua vaste werkplekken verwacht Zwolsman een 50-tal bedrijfjes/ateliers te gaan helpen waar sommige partijen met twee mensen werkzaam zijn. Op een normale dag zullen er gemiddeld 75 mensen in het object aanwezig zijn is zijn verwachting.

Reageren op de vergunningaanvraag

De vergunningaanvraag is als volgt aangekondigd:

Nieuwe aanvraag omgevingsvergunning, het tijdelijk gebruiken van het gebouw ten behoeve van culturele doeleinden, horeca, vergaderruimte, ateliers en kleinschalige kamerbewoning, Wolvenplein 27 te Utrecht, HZ_WABO-14-30158

Bekendmakingtype: omgevingsvergunning

Uitgever: Gemeente Utrecht (Utr)

Locatie: Utrecht, Wolvenplein

Publicatiedatum: 2015-01-20

De stukken liggen digitaal ter inzage bij balie 28 op de 5e verdieping van het Stadskantoor, Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht. Voor meer informatie: www.utrecht.nl/baliebwo.

Indien u op de aanvraag wilt reageren dan kunt u een e-mail sturen aan vooroverleg@utrecht.nl, onder vermelding van het kenmerk van de ingediende aanvraag. Vermeldt u daarbij uw naam, adres, telefoonnummer en het betreffende kenmerk. Mocht u willen reageren op een ingekomen aanvraag, doet u dat dan zo spoedig mogelijk aangezien wij gehouden zijn aan wettelijke beslistermijnen.

Reacties zijn gesloten.