Tekenwedstrijd en Bewaakt & Bewoond

De tekenwedstrijd heeft een goed plan opgeleverd. Bewaakt & Bewoond heeft de sleutel ontvangen en tijdelijke gebruikers staan al te dringen. Er is meer nieuws.

leon-hietbrink-open-vesting - tekenwedstrijd wolvenburg
Ingezonden tekening voor de wedstrijd

Uitslag van de tekenwedstrijd

De tekenwedstrijd -uw eigen droom bolwerk- heeft tot een overzichtelijk aantal inzendingen geleid. Winnaar is geworden Leon Hietbrink met zijn tekening van een ‘Open Vesting’: een geheime plek in de binnenstad, moeilijk te vinden door de ‘gesloten’ toegang.

Binnen de poort een prachtige rustplek aan de singel met ruimte voor horeca en start-ups. In zijn ‘droom’ komt het bolwerk weer volledig op een eiland in de singel te liggen in zijn oude vorm van voor het jaar 1850.

Sleutel gevangenis overgedragen aan Bewaakt & Bewoond

de-vrije-wolf-tijdelijke-naam-gevangenis-wolvenplein

‘De Vrije Wolf’ heeft de sleutel(s) van het gevangeniscomplex in ontvangst genomen. De Vrije Wolf is een tijdelijke bestemming van de monumentale gevangenis aan het Wolvenplein.

Extra vergunningen worden aangevraagd om de horecafunctie vollediger te maken. De gevangenis is via Bakx & Meijer te huur voor een diner, evenement, vergadering etc.. Maar: om 22.00 uur sluiten de deuren en er kan niet gefeest worden.

Het college over de afgeschreven mens

hh-how-tot-be-seen

In aanloop naar de spraakmakende internationale tentoonstelling in de voormalige gevangenis Wolvenplein Utrecht organiseert HACKING HABITAT een viertal theatercolleges. Onder de noemer ‘Lifehacks’ buigen gerenommeerde sprekers zich over urgente maatschappelijke thema’s.

Op donderdagavond 9 april vindt het eerste college plaats in de mooie zaal Hertz van TivoliVredenburg. Socioloog en econoom Saskia Sassen spreekt over de groeiende groep uit het zicht verdreven mensen in onze samenleving. Met weerwoord van historicus en columnist Zihni Özdil.

Mis het niet: het college over de afgeschreven mens. Komende week! Tickets via tivolivredenburg.nl

Het dagcafé wordt een nieuwe vestiging van The Village

the-village-coffee-and-music

In het voormalige ISD-huis gaat The Village, succesvol in Coffee & Music aan de Voorstraat, een tweede vestiging openen. De maand april is nodig om er een goede sfeer te maken en in mei gaan de deuren en het terras open!

De ondernemers Lennart en Angelo van The Village zijn erg enthousiast over de locatie. Juist door hun ervaring bij festivals verwachten ze ook goed in te kunnen spelen op grote groepen bezoekers.

De mooiste ruimten zijn al vergeven

De eerste verhuisauto’s stonden al voor de deur: nieuwe tijdelijke gebruikers van ‘De Vrije Wolf’. De gevangenis heeft veel ruimte, al zijn de meeste kamers bescheiden van afmeting.

Voor wie een cel wil: voor een vergoeding vanaf € 125 per maand is ze (tijdelijk) te gebruiken inclusief wifi, verwarming, elektriciteit. Meld je bij belangstelling op de site van De Vrije Wolf.

Bewonersgroep richt vereniging op

De bewonersgroep gaat onverminderd door met haar plan om delen van de gevangenis te herbestemmen voor wonen. Bij het initiatief zijn meer dan twintig alleenstaanden en echtparen aangesloten. Iedereen met belangstelling kan zich aansluiten.

Er wordt formeel een vereniging opgericht. Een eerste verkenning van de gebouwen is door een afstudeergroep Bouwkunde van de Hogeschool uitgevoerd. Die zien geen mogelijkheden om de oude cellen om te bouwen tot woningen, wel zijn er andere plannen. Het werk is gepresenteerd in maart.

Culturele zondag 3 mei

culturele-zondag-3-mei-utrecht-40-45

De culturele zondag van 3 mei staat geheel in het teken van Utrecht 40-45. Gevangenis Wolvenplein heeft in die periode een kwalijke rol toebedeeld gekregen als Deutsche Untersuchungs- und Strafgefangnis. Daarmee kreeg het een landelijke functie voor door de politie gearresteerde overtreders van de speciale wetten op verbod van het bezit van radio’s, verspreiders van verboden nieuwsberichten, het huisvesten van onderduikers etc..

Kort gestraften bleven in Wolvenplein, langgestraften werden getransporteerd naar Duitse gevangenissen. Stadsdorp Wolvenburg organiseert rondleidingen in de middag tussen 13.00 en 17.00 uur en vertelt over de gebeurtenissen in die periode. Bezoekers kunnen tegen een gereduceerde prijs naar de rondleiding en de tentoonstelling Onder Controle.

Kunstenaars geselecteerd voor Down Under

utrechtdownunder-onder-controle

UtrechtDownUnder krijgt van 1 tot 31 mei de primeur. De gevangenis is decor van de kunsttentoonstelling Onder Controle. In totaal exposeren 40 kunstenaars hun werk. Zij zijn onlangs geselecteerd en druk met de voorbereiding.

De tentoonstelling van schilderijen, fotoprints, performances, films en installaties is zo opgebouwd dat het spectaculaire rijksmonument deels onaangeraakt blijft. Voor het eerst kan een groot publiek de voormalige gevangenis bezoeken.

Reacties zijn gesloten.