Podiumgesprek – Baas in eigen Stad!

De gevangenis wordt mogelijk binnenkort verkocht. Wie mag een nieuwe bestemming bepalen? Zijn dat de nieuwe eigenaren en de projectontwikkelaars of de bewoners van de stad zelf?

StadspodiumUtrecht
Podiumgesprek 27 juni 2018
Baas in Eigen Stad! Utrechts vastgoed in de verkoop
Hoogste bod of maximale waarde voor de buurt?

De gemeente Utrecht lijkt het besluit over de bestemming over te willen laten aan de markt. Bewoners denken daar anders over. De verenigingen ‘Stadsdorp Wolvenburg’ en ‘De Witte Wolf’ willen graag dat de voormalige gevangenis een plek biedt voor een brede groep Utrechters. Zij willen graag een mix van bestemmingen voor verschillende groepen, zodat de hele stad kan genieten van dit ‘bolwerk’.

Zo wil De Witte Wolf bijvoorbeeld woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en openbare functies. Stadsdorp Wolvenburg streeft naar een goede uitkomst voor de buurt en de stad, waar we ons met z’n allen in kunnen vinden.

Podiumgesprek

Hoe zit dat bij de verkoop en herontwikkeling van vastgoed in de stad? Wie bepaalt er meestal wat er kan en gaat gebeuren. Anders gezegd, wie is er de ‘baas’ in onze stad? Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 27 juni 2018.

Met een debat tussen de gemeente en de ruimtemakers in de stad en een debat tussen bewoners en raadsleden, zowel van de oppositie als van de nieuwe coalitie.

De vragen zijn

Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van belangrijke plekken in de stad?

Wanneer moet de gemeente wel of niet opkomen voor het belang van de buurt bij de herbestemming of herontwikkeling van een belangrijk gebied of gebouw?

Wat betekent dit voor de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein? Moet de gemeente alsnog haar recht als eerste koper gebruiken, om het direct door te verkopen aan de partij die het beste rekening houdt met wat de stad graag wil?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Woensdagavond 27 juni vond het plaats in het in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). 

Voor degenen die niet konden, bij UStad is een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien, te openen met deze link.

Reacties zijn gesloten.