Genoeg te doen en zomerseizoen

Wolvenplein komt de zomer wel door: culturele zondag, singelswim, hipdonkey, gin festival, copacabajes en werkenden. Meer nieuws en een terugblik op de conferentie van De Witte Wolf.

HipDonkey in Wolvenplein

Beroepshalve kom ik als gids met regelmaat in de (vm) gevangenis. Groot was mijn verrassing daar Therry en Ruta aan te treffen. De buurtgenoten hebben in 2017 de hipdonkey uitgevonden en zijn met een succesvol kickstarter project de productie en verkoop gestart. Sinds een maand huizen ze met hun bedrijf HipDonkey in de voormalige gevangenis. De woon-werk situatie is nog nooit zo gunstig geweest: aan de overzijde van het plein.

Een nieuw product gaat het de wandelaar makkelijker maken in het Hollandse weer, met de hipdonkey weet je waar je je jas of trui kunt laten. hipdonkey, het gaat handig op de heup mee, bekijk de website: www.hipdonkey

Culturele Zondag 3 juni – Behind Bars

Wat betekent (on)vrijheid voor jou? Op Culturele zondag 3 juni voert kamerkoor VENUS drie theatraal concerten uit in de voormalige gevangenis. Het thema (on)vrijheid is vanuit verschillende invalshoeken en ervaringsdeskundigen te belichten. Ga mee met de zangers naar verschillende plekken in het gebouw, de gevangeniscellen worden daarbij niet geschuwd…

De voorstelling is een hommage aan de oorspronkelijke functie van het Wolvenplein, een beladen plek, die de levens van vele mensen in de afgelopen jaren diep beïnvloed heeft. In ons deel van de wereld wordt vrijheid veelal als een vanzelfsprekendheid ervaren. Met deze voorstelling op deze plek wil het kamerkoor aan het publiek de broosheid en de waarde van het begrip vrijheid voelbaar maken. Op zondagmiddag 13.15, 14.15 en 15.15 steeds een kwartier.

Geduld s.v.p.

Een nieuw college van wethouders is in juni begonnen. Voordat de wethouders toe zijn aan het dossier Wolvenplein met de visie op de verkoop, dat kan nog even duren.

In het visiedocument staan verschillende politieke beslispunten, zoals de functie wonen en voor wie, de ontsluiting en de verkoop: alles of toch een deel van de grond voor de gemeente.

Na de goedkeuring van het college wordt het document openbaar naar de gemeenteraad en kunnen wij er onze visie op los laten. We hadden verwacht rustig op vakantie te kunnen gaan.

Podiumgesprek: Utrechts vastgoed in de verkoop

De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein wordt mogelijk dit jaar verkocht en krijgt dan een nieuwe eigenaar en bestemming. Wie bepaalt de bestemming en het gebruik van het gebied: eigenaren en projectontwikkelaars of de bewoners van de stad?

Sinds de sluiting van de gevangenis in 2014 is het gebied aan het Wolvenplein tijdelijk in gebruik bij Utrechters die er werken en soms ook dichtbij wonen. Als de voormalige gevangenis dit jaar wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar zal dit grote invloed hebben op de rol die deze plek in de stad gaat spelen.

Hoogste bod of maximale waarde voor de buurt?

De gemeente Utrecht lijkt het besluit over de bestemming over te willen laten aan de markt. Maar bewonersverenigingen ‘Stadsdorp Wolvenburg’ en ‘De Witte Wolf’ willen graag dat de oude gevangenis plek biedt voor een brede groep Utrechters.

Zij hebben het initiatief genomen om, samen met geïnteresseerde partijen, plannen te ontwikkelen voor een nieuwe bestemming, met een mix van woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en gemeenschappelijke ruimtes voor en van de buurt.

Baas in Eigen Stad!

Aan wie is het om te bepalen wat de bestemming van deze locatie wordt? Is dat aan de eigenaren en projectontwikkelaars, of zouden Utrechters zelf een stem moeten hebben in dit verhaal? En hoe zit dat bij de verkoop van ander vastgoed in de stad? Wie bepaalt, en wie is de ‘baas’ van onze stad?

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 27 juni 2018. Over vragen als:

  • Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van belangrijke plekken in de stad?
  • Wanneer moet de gemeente wel of niet opkomen voor het belang van de buurt bij de herbestemming/ontwikkeling van een gebied of gebouw?
  • Wat betekent dit voor de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein? Moet de gemeente alsnog haar recht als eerste koper gebruiken, om het direct door te verkopen aan de partij die het beste rekening houdt met de belangen van de buurt?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. U bent van harte welkom op woensdagavond 27 juni vanaf 19:00 uur in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht).

We beginnen om 19:30 en sluiten af om 21:15 uur. Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef. Voor degenen die niet kunnen komen, bij UStad is maandag 2 juli een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.

Meld je aan via de website – stadspodiumutrecht.nl!

Gin festival

G I N ~ Wat is jouw favoriete Gin Tonic / Cocktail?

Dit jaar voor de tweede maal vindt het Gin Festival in Utrecht plaats. Er kan worden geproefd, dat is bij de entreeprijs inbegrepen. Je kunt komen luisteren naar sprekers uit verschillende landen, maar vooral kan er worden genoten van een ijskoude Gin-Tonic met goed gezelschap!

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni is gevangenis Wolvenplein omgetoverd tot de Gin-tempel van Utrecht. Meer dan 100 geweldige merken uit binnen- en buitenland komen samen voor een presentatie.

Event De Witte Wolf

Herontwikkeling door en voor burgers: hoe moeilijk kan dat zijn? Op 15 mei organiseerde het bewonersinitiatief De Witte Wolf een middag. Een succesvolle bijeenkomst met een levendige discussie tussen de deelnemers en veel inspiratie uit de aangedragen voorbeelden. Ruim 50 deelnemers waren aanwezig.

Architect Andre van Stigt: “Herontwikkeling is op de eerste plaats een vitale coalitie van betrokken mensen. Herontwikkeling dient uiteindelijk mensen te binden: je gaat met elkaar een langdurige betrokkenheid aan. Ook voor André start het bij wat het gebouw vertelt; daarbij moet een passend verhaal gemaakt worden.

Boudewijn van Langen vertelt over de nieuwe invulling van gevangenis Oosterei­land in Hoorn:” Vrijwel altijd is bij herbestemming van groter maatschap­pelijk vastgoed, zoals de gevangenis, een multifunctionele bestemming noodzakelijk. Een monofunctionele invulling, alleen wonen of alleen werken of alleen een hotel, resulteert bijvoorbeeld in pieken in de verkeersstromen en veroorzaakt daarmee veel onrust en weerstand in de omgeving”.

Lees het verslag, zie daarvoor de site van De Witte Wolf: dewittewolf.org/event/

Start Singelswim in de gevangenis     

Zwem mee met de vierde editie van de SingelSwim Utrecht op zondag 17 juni 2018. Dit jaar wordt eerst verzameld in de oude gevangenis aan het Wolvenplein waar de deelnemers zich kunnen omkleden in de oude cellen alvorens de swim van start zal gaan.

Gezwommen wordt voor hulp tegen de spierziekte FSHD. Na de start op Lepelenburg is de Finish in de oude gevangenis.

Reacties zijn gesloten.