Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. Gevangenis Wolvenplein staat open voor bezoek.

gevangenis Wolvenplein
Open Monumentendag 2023 met de route – door de ogen van

Meer dan 80 monumenten zijn te bezoeken op Open Monumentendag Utrecht 2023, waaronder gevangenis Wolvenplein. Met de Monumentenkrant kan een eigen route uitgestippeld worden of gekozen worden tussen zes routes met een thema, drie wandelroutes, twee fietsroutes en een route in Leidsche Rijn. Voorts zijn er op diverse locaties activiteiten, van rondleidingen tot lezingen en andere optredens. In gevangenis Wolvenplein kan kennisgemaakt worden met huidige – tijdelijke – gebruikers van de gevangenis, de meesten zelfstandig ondernemer, en met Utrecht door de ogen van.

Levend Erfgoed

De route ‘Utrecht door de ogen van’ leidt langs monumenten waar historische personages je mee terug nemen in de tijd. Ieder personage vertelt vanuit zijn of haar eigen perspectief over het monument. Door een QR-code te scannen kies je zelf door welke ogen je de geschiedenis wilt beleven. Bij de voormalige gevangenis Wolvenplein vertellen de toenmalige architect, een bekende boef en de huidige projectontwikkelaar hun verhaal.

In totaal zijn 83 monumenten te bezoeken, waaronder een zestal in Leidsche Rijn en negen Waterlinieforten. In een aantal monumenten zijn, in samenwerking met het Utrecht Uitfeest, weer voorstellingen te zien van ‘Jonge Makers’, aanstormend Utrechts talent. Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die op 1 september in de stad wordt verspreid.

Reacties zijn gesloten.