Ongeduld over de voortgang

Het ongeduld groeit over de voortgang. Vinden jullie het ook allemaal lang duren? Ondertussen begint de buurt met plannen. En er is meer nieuws.

Indicatieve planning Herbestemming Gevangenis Wolvenplein

Ongeduld over de voortgang

De eigenaren van Wolvenplein wachten op voortgang bij de gemeente, voor de eerste stap naar de gewenste vergunningen. De indicatieve planning is inmiddels aangepast: het gaat allemaal langer duren.

Eind 2022 blikten wij terug op bijeenkomsten waarin de buurt mocht ‘meedenken’. Daarin maakten we kennis met de plannen van de eigenaren en mochten we erop reageren. Duidelijk werd dat de gemeente tot in het detail vragen stelde. Vragen die, hebben we begrepen, al sterk verwezen naar de gewenste antwoorden. Als voorbeeld noemen we de aanleg van de brug over de singel, het looppad om het bolwerk en de gewenste verharding en beplanting op het voorplein.

De gemeente is nu de plannen aan het uitwerken tot een ‘bouwenvelop’, een document dat het college van B&W moet goedkeuren. Pas na goedkeuring van de bouwenvelop kunnen de eigenaren en de gemeente verder met de wijziging van het bestemmingsplan, bouwplannen tot in detail uitwerken en andere vergunningen aanvragen. Al kan de gemeenteraad er eerst nog vragen over stellen.

Inmiddels groeit het ongeduld. Wanneer wordt de bouwenvelop via de gemeentelijke site openbaar gemaakt en wanneer kan de gemeenteraad er vragen over stellen? Omwonenden en wij gaan dat waarschijnlijk verzoeken. Want is de gemeenteraad het als het hoogste gezag eens met het gewenste detailniveau van de plannen?

Op 14 juni zijn plannen gemaakt over de buurtplek

Hoe we verder bouwen aan onze buurt, daar hadden we het over op woensdag 14 juni. Onze buurt is niet alleen mooi, maar bruist ook van gezamenlijkheid. Van een buurtapp, het straatfeest, buurteten en rondleidingen, het Koningsdag podium tot De Witte Wolf: het bewonersinitiatief dat in de oude gevangenis op Wolvenburg wil gaan wonen (www.dewittewolf.org )

Hoe ontstaan die activiteiten en hoe houden we ze in stand? Hebben we nieuwe activiteiten in gedachte? Nieuwe plannen zijn er zeker, het eerste Repaircafé is in september gepland, en een Najaars-markt op 8 oktober. Een plek voor de buurt is ingetekend in de plannen van de bouw op Wolvenburg. Maar de vraag blijft wel: hoe gaan we die dan gebruiken?

We hebben twee Utrechtse buurtjes uitgenodigd die al jaren met dit bijltje hakken. Namelijk de Tulpstraat in Buiten-Wittevrouwen. Zij kochten gezamenlijk in de jaren zeventig een heel pand in de straat en beheren dat nog steeds samen. En het Groene Dak in Voordorp, zeventig huur- en koopwoningen in een carré, waar men nu al dertig jaar de binnentuin en – ruimte samen beheerd. We zijn benieuwd naar hun ervaringen.

Hoe belangrijk is een gezamenlijke plek? Hoe houden zij het prettig met elkaar, ontstaan er nog nieuwe initiatieven, zijn het niet altijd dezelfde mensen, hoe betrek je nieuwe buren? Is er ruimte voor alle leeftijden? Dit zijn allemaal vragen die op woensdagavond 14 juni zijn besproken.

De avond is een aanzet geworden om samen verder na te denken over een toekomstige buurtplek en alvast met nieuwe activiteiten te starten! Zie het verslag onder deze link.

Creatieve dialogen – Een goede buur

Praten over mooie thema’s is leuk, maar wat als we eens creatief aan de slag gaan? Met die introductie nodigt ‘Utrecht in dialoog’ ons uit om écht met elkaar in gesprek te gaan. In een speciale dialoog­reeks starten zij een creatieve dialooggroep. Kom op vijf woensdagen bij elkaar voor ontmoeting, mooie gesprekken en creativiteit.

Van het hartelijk groeten tot een helpende hand als het even nodig is. Wat maakt een goede buur beter dan een verre vriend? We gaan er samen over in dialoog en creatief aan de slag. Kom je ook?

Locatie ZMIHC Theater Wittevrouwen, alle data ’s (10:15 tot 12:30) en thema’s:

Wo 7 juni Een goede buur

…is beter dan een verre vriend. Wel eens meegemaakt? Zo’n typisch moment waarop je als buren echt wat voor elkaar betekent? Van het hartelijk groeten tot een helpende hand als het even nodig is. Wat maakt een goede buur beter dan een verre vriend?

Wo 14 juni Ruimte delen

Hoe kijk je tegen delen aan? …van het bankje in het park tot je eigen tuin of huis. Hoe beleef jij ruimte? Openbare ruimte of jouw eigen ruimte? Hoe kijk je tegen delen aan?

Wo 21 juni Omgaan met meningsverschillen

‘Ben je nou een discussie aan het winnen, of elkaar aan het verliezen?’ een kenmerkende quote uit een SIRE campagne. Meningsverschillen zul je vast wel tegenko­men. Maar hoe ga je daar mee om?

Wo 28 juni Klimaat: kleine & krachtige keuzes

Je ‘footprint’ verkleinen voor het klimaat… je hoort het overal tegenwoordig. Je kent het wel: minder van dit, minder van dat. Maar wat als we het omdraaien? Waar zou je juist meer van willen? Je handafdruk vergroten! Gewoon kleine dingen die een positieve invloed hebben op het klimaat? Dingen die je zelf in de hand hebt en waarmee je iets positief kunt veranderen binnen je eigen omgeving?

Wo 5 juli: Het thema bepaal jij samen met de groep!

Locatie steeds ZMIHC Theater Wittevrouwen. Meedoen is gratis, meld je wel even aan via de website: Utrecht in dialoog

Zomerborrel op 3 september

Op zondag 3 september ben je van harte welkom bij de zomerborrel: “neem je eigen drankje mee”. Wil je de buren verrassen met een lekker glaasje of een kleinigheid erbij? Neem dan iets extra’s mee om uit te delen. Wij zorgen voor glaswerk. Aanvang 17:00u. Locatie Water en Brood (Wolvenplein 27). Vrije inloop en van harte welkom.

NAJAARS-MARKT op 8 oktober

Zondag 8 oktober komt er een NAJAARS-MARKT voor en door de buurt op Wolvenburg: een “Luikse Brocante”/Garage-sale. Voor wie iets heeft te verkopen vanuit een hobby of verzameling en voor alle anderen die nieuwsgierig zijn en/of zich wel willen laten verleiden tot een aanschaf. Begin maar alvast spullen te sparen of op zolder te zoeken. De Expeditie ruimte van Qeet heeft op zondag 8 oktober ruimte voor iedereen die wil verkopen. (Nadere info volgt in de zomer)

Reacties zijn gesloten.