In gevangenis Wolvenplein heeft een verandering van regime plaatsgevonden. Per 1 september 2022 kent bolwerk Wolvenburg een nieuwe eigenaar en beheer. Meer dan 50 huurders zijn gebleven en er is ruimte voor meer.

Nieuwe eigenaren
Bolwerk Wolvenburg is per 1 september 2022 eigendom van projectontwikkelaar AM en Levenslang CV. In Levenslang CV hebben drie personen een aandeel. Woensdag 1 september 2021 is een memorabele dag als in acht wordt genomen dat na 169 jaren (1852-2021) een einde is gekomen aan het rijks eigendom.

Op 8 juni 2021 werd bekend gemaakt dat AM als partij de biedingsprocedure had gewonnen. De in 2019 gestarte tender door het Rijksvastgoedbedrijf namens het Rijk werd daarmee na drie rondes en de overdracht op 1 september afgerond.
Team AM had zich grondig voorbereid op het verwerven van Wolvenplein. Tot maart 2019 duurde het voor het Team AM zich actief kon buigen over de verkoopeisen van het Rijk. Er was inmiddels goed nagedacht over een mooi plan, een evenwichtige multifunctionele herbestemming. Met dat plan haalde team AM de eerste ronde in oktober 2020 en de tweede in februari 2021.
In de derde ronde werd het spannend. Voor een winnend bod werden de risico’s gespreid en stapte partner Levenslang in. De bieding werd gedaan in april 2021. Het Rijksvastgoedbedrijf kreeg wat naar eigen zeggen haar taak is: het meeste geld. De procedure heeft gewonnen, het gevolg is voor anderen.
Verdere planuitwerking
Team AM en Levenslang gaan met de teamgenoten de plannen uitwerken en vormgeven. Het team is multifunctioneel samengesteld met toekomstige gebruikers, eigenaren en tijdelijke hulptroepen. Ook de beoogde bestemming is multifunctioneel.
Tijdens de tender hebben de partijen zich gecommitteerd aan het aangeboden plan uit oktober 2020 en de verdere uitwerking daarvan in februari 2021. Daardoor kregen zij de kans om een bieding te doen. Het zal nu hun inzet worden om dit plan voor wonen, werken en horeca met openbaar groen te optimaliseren.
Voor AM ligt de focus op wonen (De Witte Wolf en Mitros). Levenslang CV heeft haar belang in de delen voor het werken, het hotel en de horeca. Daarbij is natuurlijk te hopen dat de partijen niet, net als bij de plannenmakers voor paleis Soestdijk, teveel grote aanpassingen willen doen in het voorgestelde mooie plan. Of het zouden fraaie verbeteringen moeten zijn.

Wonen, werken, horeca en meer
Team AM heeft de gemeente beloofd: ‘Het wordt een levendig complex voor de bewoners van Wolvenplein én voor de inwoners van Utrecht.’
Bolwerk Wolvenburg wordt in grote lijnen opgedeeld in drie delen: een algemeen deel met het voorplein, de binnentuinen en de muur rondom, het wonen in de huizen aan de voorzijde, een nieuw te bouwen appartementengebouw, patiowoningen en het voorkruis gebouw en het werken en horecadeel in de drie gevangenisvleugels, de korte A en C met de voormalige kerk voor werken, cultuur en buurt, de lange vleugel B voor hotel en horeca.
Algemene en gezamenlijke ruimten zijn het voorplein en de binnenplaatsen. Die worden ingericht tot tuinen. Voor de bolwerkrand en buitenmuur is een toegankelijke groene invulling voorzien, inclusief een brug. Wie de brug gaat betalen is overigens nog een punt van aandacht. De horeca kan bevoorraad worden via het water van de Stadsbuitengracht, net als de horeca op de Oudegracht die door de ‘bierboot’ wordt aangedaan.
Regime verandering

Na zeven jaar van tijdelijke beheer is een einde gekomen aan het werk van De Vrije Wolf. Justitie had de gevangenis al in 2014 verlaten. Namens AM en Levenslang doet De Stadstuin de komende jaren het beheer.
In juni werden de tijdelijke gebruikers van Wolvenplein, meer dan 120 personen en organisaties, per direct aangezegd. Zij moesten de gevangenis per 20 augustus ontruimd achter te laten. Zo waren de voorwaarden volgens het RVB en haar tijdelijk beheerder.
Wat kan iemand betekenen voor 120 mensen die hun werkruimte willen houden? Tussen juni en september liggen vakantieweken en moest Team AM tot besluitvorming komen. Het is best schrikken in het begin als winnaar van een tender. Uitstel van het RVB zat er niet in, niet haar probleem en zij wilde hierin niets betekenen.
Het duurde even, voor sommigen te lang, de afvalcontainers op het voorplein raakten al gevuld. Maar begin augustus kwam er groen licht: gebruikers kunnen blijven. Echter wel onder andere voorwaarden.
De Stadstuin gaat beheren

Per 1 september is er een nieuwe eigenaar en beheer. Er is ruimte voor nieuwe gebruikers. De Stadstuin doet het beheer van de werkplekken. Meer dan 50 partijen die al gebruik maakten van het gebouw zijn gebleven. Vele anderen, waaronder de Escaperoom, zijn vertrokken. Meer dan 70 m3 afval heeft het gebouw verlaten en is per container afgevoerd.
De Stadstuin is een Utrechtse organisatie van de broers Wiersema. Zij zijn in 2015 begonnen met het aanbieden van werkruimtes op tijdelijke locaties. Inmiddels is dat in Utrecht op zes locaties en de werkplekken worden door zeer wisselende beroepsgroepen bezet, van advocaat tot tekenaar en van organisatie adviseur tot journalist. Daarnaast zijn er ruimtes voor vergaderingen of events. Cateraar Qeet werkt samen met de Stadstuin en blijft dat ook doen op Wolvenplein. De keuken van de cateraar is wel verhuisd.
De Stadstuin doet niet aan leegstandsbeheer, maar verhuurt de ruimten. In de hoger vastgestelde huurprijzen worden ook energieprijzen en OZB belasting doorberekend. Reken voor een cel op ongeveer € 250 en voor andere ruimten op € 17.50 / m2 per maand. Voor de vergader- en evenementenruimten gelden andere prijzen.
Parkeren op het Wolvenplein
De Stadstuin gaat de ruim 50 parkeerplaatsen verhuren voor een hoger maandbedrag, passend bij een plaats in de binnenstad. In dat plan lijkt de nieuwe eigenaar een klein beetje een wolf in schaapskleren. Waarom anders in de komende jaren alle plaatsen verhuren terwijl in de definitieve plannen sprake is van het opheffen van bijna alle parkeerplaatsen. Maar vooruit, de brug over de singel ligt er nog niet.
Blij te mogen blijven

Meer dan 50 tijdelijk gebruikers blijven op het Wolvenplein. We stellen u voor aan juwelenmaker Katja Wensink. Zij is erg blij dat zij mag blijven in haar cel. ‘De ruimte is ideaal voor de werkzaamheden die ik uitvoer. De cel heeft dikke muren om de geluiden op te vangen die mijn machines maken en ook het solderen en kleine laswerk is hier goed te doen.’ Er blijven naast haar nog twee collega’s in elk een werkcel: meester goudsmid Robean Visschers en Susan Hotho als ontwerper van exclusieve juwelen.
Bezoekersuur gaat door
Stadsdorp Wolvenburg is ook blij: de rondleidingen mogen onverminderd doorgaan en de eerste groep stond woensdag 1 september al op de stoep. De eerste zaterdagmiddagen kan iedereen op bezoek komen. Zie de geplande dagen op de site.