Literatuurtip en verschillende activiteiten

Gevangenis Monologen is dinsdag 17 oktober voor ons en de buurt. Verder zijn er in de LiK inmiddels veel meer activiteiten. Bezoekersuur blijft druk en een literatuurtip.

Blij uit de escaperoom

De LiK voor teamactiviteiten

De LiK is de werknaam voor allerlei activiteiten in gevangenis Wolvenplein. Het is gestart als faciliteit en catering voor groepen, maar onderhand zijn daar verschillende doe dingen voor groepen aan toegevoegd. Zoals bijvoorbeeld:

De Buit – Aanwijzingen zijn te vinden van de verstopplek van de nooit gevonden buit die een beruchte dief uit het Gooi heeft achtergelaten.

Celblok B – Na een grote opstand in de Wolvenburg gevangenis zijn er een aantal gevangenen ontsnapt. Teams kruipen in de rol van rechercheur om ’Lange Theo’ op te sporen.

Bajes trefbal – Het aloude trefbal, maar dan uitdagender gemaakt door verschillende regels en aspecten uit de bajes, zoals de cipier, verklikker en handboeien!

Expeditie Bajes – Een teambuildings­activiteit op en top! Alleen door de juiste samenwerking lukt het om de expeditie te voltooien.

Teamcoaching in de bajes – Een unieke teamdag waar je samen met je team wordt opgesloten in een echte cel. Werken jullie slim en efficiënt samen zodat jullie binnen de tijd ontsnappen? Na deze escaperoom-activiteit volgt een training teamcoaching.

Rondleiding – Het verhaal van deze gevangenis en de veranderingen in strafoplegging tussen 1856 en 2014.

Escaperoom – Het inmiddels al door vele groepen gespeelde spel om te ontsnappen uit een echte gevangeniscel. Zijn de aanwijzingen voldoende om het verblijf tot maximaal een uur te beperken?

Ook iets bijzonders gaan doen in de gevangenis? Zie de website van De LiK of  Escaperoom

Gevangenis Monologen 17 oktober

Aanstaande dinsdag 17 oktober is het zover: de première van de Gevangenis Monologen in gevangenis Wolvenplein. Dinsdag is een speciale avond voor de buurt. Wij nodigen je uit om van de voorstelling te komen genieten en gevangenis Wolvenplein te ervaren in een avondvullend programma van 19:30 tot 21:45. Er zijn nog kaarten, zie de website van Gevangenismonologen

Bezoekersuur – rondleidingen

In september 2015 zijn we als Stadsdorp Wolvenburg gestart met rondleidingen. Inmiddels hebben ruim 9.000 bezoekers de gevangenis met het verhaal van haar historie bezocht. En het houdt niet op. In september 2015 waren we blij met 12 groepen, het jaar erop het dubbele en de afgelopen maand waren er bijna 40 groepen!

Het gidsen hebben we in 2016 tot de afgelopen zomer met z’n tienen gedaan, we zijn nu met negen gidsen. Hele drukke dagen waren de wintermarkt van 2016 en de Open Monumentendag in dat jaar: elke 20 minuten was er wel weer een groep die vertrok. Heel afwisselend zijn de groepen die Escaperoom doen en een rondleiding. De helft van de groep doet eerst rondleiding en de andere helft komt vervolgens aan de beurt. De groepen komen uit heel het land.

De Klassendag van Open Monumentendag was een plezier om te doen. Vijf schoolklassen van groep 7 en 8 mochten komen kijken. Het was fantastisch om mee te maken hoe onbevangen deze kinderen zijn. Alles kwam aan de orde: het leven in een gevangenis roept veel vragen op.

Klankbordgroep

Het overleg tussen de gemeente en de rijksoverheid over nieuwe bestemmingen voor Wolvenburg heeft veel meer tijd nodig gehad. Onder anderen zijn nu enkele weken verkeersmetingen gedaan in de Ridder­schap­straat en op de Wittevrouwenkade. De uitkomsten van dit overleg worden op 10 oktober besproken met de klankbordgroep. Daarin zijn wij als Stadsdorp Wolvenburg ook vertegenwoordigt.

Literatuurtip

literatuurtip Hagar Peeters Gerrit de Stotteraar

Hij pleegde honderden inbraken, werd in zijn leven tot een totaal van vijfentwintig jaar gevangenisstraf veroordeeld en wist talloze keren met succes te ontsnappen. Tot aan zijn laatste arrestatie in de jaren tachtig gold Gerrit de Stotteraar (1920-circa 2003) als de bekendste inbreker van Nederland. In 1949 is Gerrit uit gevangenis Wolvenplein ontsnapt. Het was een specialiteit van hem: op onverklaarbare wijze binnen en buiten komen, waar dan ook.

De Utrechtse Hagar Peeters heeft de biografie in 2002 geschreven. Basis was haar afstudeerscriptie. Het boek is in 2016 opnieuw uitgebracht. Gerrit de Stotteraar is behalve de biografie van een kleurrijk figuur uit de schimmenwereld van de ‘ouderwetse’ misdaad ook een portret van een unieke periode uit onze rechtsgeschiedenis.

Douwe Draaisma in het voorwoord: Hagar Peeters heeft met die lange en ook wel wat relativerende optocht van deskundige oordelen over wat deze man dreef een magistrale geschiedenis van een halve eeuw forensische expertise geschreven. Het boek is onze literatuurtip en verkrijgbaar in de boekhandel.

School Wittevrouwenkade komt leeg

school wittevrouwenkade met willemskazerne nieuwe bewoners
School Wittevrouwenkade met links en rechts oude vleugels Willemskazerne in 1900

De school aan de Wittevrouwenkade wordt sinds vijf jaar gebruikt door het OPDC, voorheen De Utrechtse School genoemd. De OPDC gaat in mei 2018 verhuizen naar Tuindorp. Daar wordt momenteel een bestaande school aan de Van Lieflandlaan voor vernieuwd. In het gebouw aan de Wittevrouwenkade komt zeer waarschijnlijk weer een school. Deze nieuwe school gaat ook eerste verbouwen. Het is nog niet bekend welke school en wanneer zij in het pand trekken.

Er verandert meer aan de kade. De Tussenvoorziening is op 27 september vertrokken uit het pand op bovenstaande foto rechts van de school. Na negen jaar aan de kade zijn ze verhuisd naar de Niasstraat in de wijk Lombok. Wittevrouwenkade 6 is een zij-vleugel van de voormalige Willemskazerne uit 1829. Het gebouw is van de gemeente en houdt een maatschappelijke functie. Er is al belangstelling voor.

Nieuwe gidsen gevraagd

gis bezoekersuur rondleiding met groep wolvenplein

Voor Bezoekersuur vragen we nieuwe gidsen. Nodig is interesse in de historie van het gevangeniswezen, het leuk vinden een verhaal aan groepen te vertellen en beschikbaar zijn op enkele dagdelen per week. Vervolgens kom je een aantal keren per maand aan de beurt bij heel verschillende groepen.

Elke keer geeft het een tevreden gevoel om te doen. Er staat een vrijwilligers vergoeding tegenover. Mail ons bij belangstelling.

Reacties zijn gesloten.