Wolvenburg – de toekomst van een bolwerk in Utrecht

Brochure – Wolvenburg – de toekomst van een bolwerk in Utrecht. Maak kennis met vier zeer uiteenlopende plannen. Download hier de brochure als PDF.

Brochure – Wolvenburg, de toekomst van een bolwerk in Utrecht

In de brochure wordt een uitleg gegeven van de historie van het complex, in tekeningen en verhaal. Er wordt verteld over de activiteiten van Stadsdorp Wolvenburg en uitgenodigd om mee te ‘dromen’ over het nieuwe Wolvenburg. De brochure is als PDF onder de link te downloaden of door een klik op de foto.

De aanleiding

De laatste gevangenen zijn in juni 2014 overgeplaatst van de Penitentiaire Inrichting (PI) Wolvenplein naar PI Nieuwegein. Wolvenburg is van het Rijk. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het verkopen aan een nieuwe eigenaar voor een nieuwe bestemming. Tot die tijd wordt het complex tijdelijk beheerd.

Eigenaar het Rijk gaat bolwerk Wolvenburg verkopen, aan de meest biedende partij met het beste plan. Over het meest bieden kunnen we ons een voorstelling maken, meer euro’s, maar wat is het beste plan?

Verbouwen en aanpassen zal moeten: de gevangenis is niet duurzaam geschikt voor andere bestemmingen. Op het bolwerk staan veel gebouwen, die zijn er in de loop van de tijd gekomen. Waarom zou alles daarvan een nieuwe bestemming moeten krijgen?

Het kan ook de kans zijn om dit stadscentrum meer open ruimte en groen terug te geven. Wat mag wel en wat is niet gewenst? Wij willen het Rijk, de gemeente en de nieuwe eigenaar daarover niet alleen laten beslissen en hen bijstaan met ideeën en mogelijkheden.

De brochure en uw ‘droom’

Stadsdorp Wolvenburg wil de buurt en de stad helpen bij het vinden van een nieuwe bestemming voor het bolwerk. Deze brochure is bedoeld om duidelijkheid te geven over de gebouwen met hun geschiedenis die er staan, en te helpen bij het ‘dromen’ over een nieuwe toekomst. Een toekomst waarin hele andere activiteiten gaan plaatsvinden op dit terrein in het centrum van de stad.

Het bolwerk staat voor grote veranderingen. Een viertal ‘droombeelden’ van die nieuwe toekomst staan in het boekje, maar voor wat? Hoe het bolwerk er uit moet gaan zien en welke activiteiten er gaan komen, dat is het proces voor de komende jaren. De brochure is bedoeld om te helpen bij het nadenken over de toekomst van Wolvenburg. Ze geeft een beschrijving en tekeningen van de gebouwen op het bolwerk.

Ook de eerste ‘dromen’ voor een nieuwe toekomst staan in de brochure. Allen geven een andere invulling van het bolwerk waarbij we ons niet teveel laten hinderen door het monumentale karakter van gebouwen. Het zijn onze ‘dromen’ over het nieuwe bolwerk.

De inhoud bestaat uit:
– teksten en foto’s van het heden uit 2014
– teksten en tekeningen van de historie in 3-D
– ’dromen’ over een nieuw Wolvenburg

ODe brochure is als PDF onder de link te downloaden.

Reacties zijn gesloten.