Start van Bezoekersuur en de buurtborrel

Rondleidingen gaan starten – Bezoekersuur. Na enkele maanden is de gevangenis publieksveilig geworden. In The Village gaan we elkaar ontmoeten voor de buurtborrel. De buurt doet een oproep voor het huisvesten van statushouders en er is meer nieuws.

monopoly-in-de-gevangenis-slechts-op-bezoek

Bezoekersuur begint

Rondleidingen in een recent gesloten huis van bewaring – de stadsgevangenis van Utrecht. Je vertelde nooit dat je de gevangenis ging bezoeken, ook niet voor het bezoekuur. Gevangenis Wolvenplein is nu veilig, Justitie heeft het pand verlaten en alle gevangenen meegenomen. De tot voor kort oudste gevangenis van Nederland is nu open voor iedereen die zich meldt voor het Bezoekersuur.

Bezoekersuur is een activiteit van Stadsdorp Wolvenburg. Jullie begrijpen dat we aan deze activiteit wat meer commerciële bla bla bla wijden, we zijn er best trots mee. In overleg met De Vrije Wolf worden de rondleidingen gepland. Onze gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis, het justitiële systeem en leiden rond door de verschillende ruimten.

Je kunt gevangenis Wolvenplein bezoeken via het Bezoekersuur: de manier om meer te weten te komen over het gevangeniswezen vanaf 1856. Zie de data van geplande Bezoekersuren op de website en meld je aan. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven. Groepen leiden we op aanvraag rond. Plan je eigen bezoek, neem familie en bekenden mee en vertel het door!

Buurtborrel Wolvenburg zondag 6 september 20.00 uur

the-village-coffee-and-music

Buren treffen elkaar op Wolvenburg. Elke eerste zondag van de maand: Buurtborrel Wolvenburg in The Village vanaf 20.00 uur. We kiezen voor de zondagavond: het voetbal is bekeken, we denken nog niet aan de nieuwe week want het weekend is nog niet afgelopen. Het is voor velen een avond met minder vaste afspraken.

Is er iets speciaals te doen op die avond in The Village? Het speciale is dat je er met een grote kans buren kunt treffen. Is de koffie gratis? Nee dat niet, maar de afwas zit in de prijs. Iedereen is dus welkom en speciaal de buurtbewoners.

Vind je het ook een leuk idee? Graag tot ziens op de eerste zondagavond van de maand. Ontmoet je buren op een ontspannen avond. Tot zondag 6 september.

Life Hack Marathon #3 How to cross borders?

Ter voorbereiding van de kunstmanifestatie Hacking Habitat worden een viertal Life Hack Marathons gehouden: meerdaagse werkateliers rondom urgente thema’s. De marathon begint met een voor iedereen toegankelijke lezing (toegangsprijs € 10) in TivoliVredenburg op 3 september.

How to cross borders? Auteur en kunstenaar James Bridle geeft het startsein met een inleiding. Marleen Stikker, directeur Waag Society en betrokken bij de lancering van Fairphone, reageert op zijn inleiding.

Stichting Niet Normaal op vliegbasis Soesterberg

embedded-art-vliegbasis-soesterberg

Onder de titel EMBEDDED ART zijn in de zomer van 2015 op Park Vliegbasis Soesterberg verschillende shelters, munitiebunkers, een commandobunker en een verkeerstoren opengesteld, waarin zich kunstwerken en installaties bevinden.

EMBEDDED ART is een kunstroute van ca. 10 km door militair landschap, voornamelijk met sporen uit de Koude Oorlog. Samen met de bijzondere natuur op de vliegbasis is dit een bijzondere ervaring. De beste manier om dit te doen is op de fiets! Park Vliegbasis Soesterberg is 380 hectare groot.

Openstelling vindt alleen plaats onder begeleiding, fietsen zijn beschikbaar. Tijdens EMBEDDED ART krijgt het publiek speciale toegang tot zes bestaande werken en vier nieuwe werken. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Collectie de Basis in Soesterberg, het Militair Museum en Stichting Niet Normaal die HACKING HABITAT organiseert.

Oproep opvang statushouders

De nieuwsbrief sluiten we af met een wens en verzoek van Elaine, buurtgenoot van de gevangenis:

Beste buurtgenoten, beste Stadsdorpers,

Meedenken over de invulling van de gevangenis aan ons Wolvenplein heeft ons allen zeker geïnspireerd. Dank aan de initiatiefnemers van Stadsdorp Wolvenburg. De vereniging stelt zich ten doel een nieuwe bestemming voor het terrein van de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein te creëren die iets positiefs toevoegt aan de buurt/stad. Dat proces is nog steeds gaande, vandaar hierbij mijn voorstel.

Wij wonen geweldig in deze heerlijke besloten wijk van de noordelijke Binnenstad. Er zijn nog wat kleine verbeterpunten (verkeer o.a.), maar het is een fijne buurt om in te wonen. Laten wij een tiental asielzoekende Syrische gezinnen een onderkomen verschaffen in de gevangenis. Het kan, buiten de cellen zijn ruimten waar tijdelijk goed te wonen is, bovendien zijn voorzieningen zoals douches, toiletten en keukens beschikbaar.

De buurt als gastheer

Ik denk dat wij het zouden kunnen dragen om nieuwkomers in deze buurt op te nemen. Dat wij als gastheren en –vrouwen af en toe kunnen optreden en informatie kunnen verschaffen over onze samenleving, dat wij in staat zijn om hen als gasten te ontvangen en hen een rustige periode te verlenen op het Wolvenplein. Ik vind dat wij dit serieus moeten onderzoeken, ook al begrijp ik dat het makkelijker is om het niet te doen, om gewoon even weg te kijken. Wij hebben het immers nu goed hier.

Zonder in politieke discussies te verzeilen zou ik willen voorstellen dat wij als eerste buurt in Nederland het Ministerie van Justitie vragen om bij ons asielzoekenden te plaatsen. Kleine gemeenschappen zijn effectiever voor rust en (tijdelijke) integratie. Persoonlijk blijft het voor mij een moeilijk te verkroppen punt om mijn ogen steeds weer te sluiten voor al die stromen mensen die ook gewoon een menswaardig leven zoeken, terwijl ik hier op mijn ‘postzegel’ gelukkig zit te zijn. Mensen, bijvoorbeeld uit een oorlogsgebied zoals in Syrië, moeten toch ook ergens welkom kunnen zijn.

Graag reacties (kunnen naar wolvenburg@gmail.com)

met een vriendelijke groet,

Elaine Vis

Reacties zijn gesloten.