Ontsnappen wordt mogelijk

Een gevangenis met vluchtbordjes? Het gaat werkelijkheid worden. Ook de orde en discipline van het groen ligt onder vuur, lees over ‘Bemuurde grond’. In voorbereiding zijn nieuwe activiteiten. Van ons is dat Bezoekersuur en de Buurtborrel en van Gajes in de Bajes Escaperoom.

nooduitgang veiligheid voor het publiek

Wolvenplein wordt veilig gemaakt voor bezoekers

De gevangenis was voor de tentoonstelling van Kunstliefde net op tijd publieksveilig verklaard. Die periode is nog iets verlengd, maar de veiligheidsdiensten verlangen maatregelen.

De moeilijkste vragen voor de veiligheid voor publiek zijn: ten eerste wat zijn de vluchtwegen en ten tweede hoe komen ze te weten dat er ontruimd moet worden? Dat is voor de gevangenis nooit nodig geweest en daar zijn de gebouwen niet op uitgerust.

In allerijl heeft het Rijksvastgoedbedrijf opdracht gegeven aan een ingenieursbureau om een veiligheidsplan te maken voor alle ruimten. De uitvoering van dat plan blijkt omvangrijker dan gedacht en gehoopt.

Via een aanbesteding is een aannemer gecontracteerd. Zo snel mogelijk zal deze het plan uitvoeren, zodat alle ruimten beschikbaar komen voor veilig werken, vergaderingen, bijeenkomsten, rondleidingen, gajes in de bajes etc.

De investering is een tegenvaller voor het Rijk, maar levert ook gebruikswaarde voor de toekomst op. Een nieuwe eigenaar kan – als deze dat wil – direct over een gebruiksklare (voormalige) gevangenis beschikken met voldoende publieksveiligheid.

bemuurde-grond-met-het-bootje-juni-2015
Met een bootje vindt de eerste verkenning plaats

Bemuurde grond rond de gevangenis

Een groep enthousiastelingen heeft het groen rond de gevangenis langs de stadsbuitengracht bezocht. Met een gehuurd bootje konden we de overtocht maken. De strook grond is breder dan ze lijkt. Zowel langs de waterrand als langs de muur is het breed genoeg voor paden. Deze verkenning heeft een doel. Hacking Habitat wil de ruimte graag bij haar tentoonstelling betrekken voor de inrichting als Bemuurde Grond. Het groen zou een mix kunnen worden van van natuurlijk en aanwezig groen en te onderhouden groen. Het betreden van de paden kan zichtbare sporen geven. Een nieuw evenwicht tussen de natuur en menselijk ingrijpen. De buurt helpt bij het betreden en onderhouden.Hans van Lunteren heeft een basisschets gemaakt voor de groene aanleg:

hh-bemuurde-grond-zaailingenplankaart
Plannen voor een groen Hacking idee

Inmiddels is ook met tuinonderhoud van de tuin van The Village begonnen. De aan te leggen groene bakken aan de andere zijde van de singel staan in de planning. Het overige groen wordt door het Rijk onderhouden die daarvoor een hovenier heeft gecontracteerd.

Bezoekersuur Wolvenplein

In september start Stadsdorp Wolvenburg met een nieuwe activiteit: Bezoekersuur Wolvenplein. Van bezoekuur voor de ingezetenen wordt het Bezoekersuur voor de gasten. Gidsen geven een uitleg over het functioneren als gevangenis, het gebouw, het gebruik nu en leiden iedereen rond door de verschillende ruimten.

Op de website van Stadsdorp Wolvenburg komt een pagina voor de aanmelding voor Bezoekersuren, we beginnen op de eerste zaterdagen van de maand. Groepen leiden we op aanvraag rond. Bezoekersuur kost € 4 per persoon of minder met U-pas en jongeren onder de 7 jaar. Voor groepen tot 20 personen is het tarief € 50.

De kosten zijn een vergoeding voor de gids, Stadsdorp Wolvenburg en De Vrije Wolf. Iedereen met belangstelling kan zich melden op bezoekwolvenplein@gmail.com

Lunchroom The Village Coffee Wolvenplein

the-village-wolvenplein-buitenterras

The Village Coffee locatie Wolvenplein is open? Tja dat weten we nog even niet. Door tegenvallers is de opening al ruim een maand opgeschoven al lopen de kippen inmiddels in hun ren op het buitenterras. De vloer in het restaurant is vernieuwd en ook dit deel van de gevangenis moet voldoen aan veiligheidseisen. De mannen van The Village willen de vraag niet meer horen wanneer ze opengaan, maar het zou zomaar 15 juli kunnen zijn.

De benedenverdieping van het voormalige ISD-huis is volledig omgebouwd. Buiten is een groot terras aanwezig met een trap naar de Wittevrouwensingel voor de aanleg van bootjes. The Village gaat haar eigen koffie branden en beschikt over een eigen keuken inclusief bakkerij! The Village Wolvenplein: van woensdag tot en met zondag van 9.00 tot 22.00 uur.

Buurtborrel Wolvenburg

Stadsdorp Wolvenburg heeft een idee: buren treffen elkaar op Wolvenburg. Elke eerste zondag van de maand: buurtborrel Wolvenburg in The Village vanaf 20.00 uur. We kiezen voor de zondagavond: het voetbal is bekeken, we denken nog niet aan de nieuwe week want het weekend is nog niet afgelopen. Het is voor velen een avond met minder vaste afspraken.

Maar The Village is toch alleen maar voor hipsters? Nee joh, op die avond komen er ook ouderen en heel andersoortig publiek (op alle andere tijden trouwens ook bezweert The Village). Is er dan iets speciaals te doen? Het speciale is dat je er met een grote kans buren kunt treffen. Is de koffie gratis? Nee dat niet. Iedereen is welkom en speciaal de buurt.

Vind je het ook een leuk idee? Graag tot ziens op de eerste zondagavond van de maand. Ontmoet je buren op een ontspannen avond. We beginnen zondag 6 september 20.00 uur. Noteer het in je agenda!

Starten in de zomer: Gajes in de bajes

gajes-in-de-bajes-initiatief-van-john-van-der-pouw-kraan-thijs-van-lier-jan-joost-verbij

Vanaf 10 juli kun je je in gevangenis Wolvenplein tegen betaling op laten sluiten in de ‘escape-room’.

Gajes in de bajes heeft een spel ontwikkeld waarbij je in groepen van drie tot zes personen opgesloten wordt in een voormalige isoleercel. De kunst is vervolgens om daar uit te ontsnappen. Dat kan zelfs binnen het uur met wat vernuft en slim puzzelen.

Dit is echt iets om te doen met vrienden, collega’s, familieleden of waar je ook maar een speciale ervaring mee wilt delen. Zie verder op de site www.gajesindebajes.nl

Reacties zijn gesloten.