Buurtnieuws en eerste zet Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf doet een eerste zet. Het buurtnieuws gaat over samen eten, bajesverhalen en einde bemuurde grond

buurtmaaltijd-gevangenis-wolvenplein-11-sep-2016
Buurteten op het terras van Water en Brood

Na de vakantieperiode is het fijn om elkaar weer te ontmoeten, samen dingen te doen en ervaringen uit te wisselen. Als dat ook nog gepaard gaat met een hapje en een drankje: dan zijn we weer thuis. Genoeg gelegenheid in deze maand.

Buurtmaaltijd

Inmiddels voor de derde keer organiseerden wij op 11 september de buurtmaaltijd, dit keer op een zondag! Bijna 40 buurtgenoten namen hun eigen pannetje of schaal mee naar de gevangenis, en we deelden het met de anderen. Smullen en snoepen van andermans kostje was het ook dit keer weer. Stadsdorp zorgde voor een drankje en zo werd het een gezellige boel. Op deze mooie dag konden we gebruik maken van een terras in het gevangeniscomplex. Dat de gymzaal nog zeer geschikt is voor gymnastiek bleek uit een demonstratie van ons 9-jarige buurmeisje Bonnie. Vervolgens had de jeugd minder aandacht voor het eten en meer voor het voetballen in de gymzaal.

bajesverhalenutrecht
Bajesverhalen Utrecht – de site

Bajesverhalen utrecht.nl – Verhalen uit de gevangenis

Iedereen is uitgenodigd om te komen op de presentatie van de online-documentaire Bajesverhalen Utrecht. Van gedetineerde tot gevangenisdirecteur en van buurtbewoner tot startup.

In zijn lange historie heeft dit gebouw een schat aan verhalen opgeleverd. In de online-documentaire Bajesverhalen Utrecht.nl komen deze nu tot leven.

Het project BajesverhalenUtrecht.nl is officieel onthuld op donderdag 1 september om 17.00 uur in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Iedereen is welkom met een passend verhaal voor de serie.

Rijksvastgoedbedrijf start voorbereiding herbestemming

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in juli een overeenkomst opgesteld voor een onderzoek met de gemeente Utrecht. De gebiedsmanager Binnenstad gaat daarover naar verwachting eind september/ begin oktober een advies aan het college van B&W voorleggen.

Doel van de Staat is om afspraken te maken hoe de gemeente en de rijksdienst een visie op de herontwikkelingsmogelijkheden tot stand willen brengen. Het voorstel wordt waarschijnlijk (in het kort):

  • Opstellen van een visie, welke vastgesteld wordt door de gemeenteraad.
  • Aanbesteding tot verkoop van het bolwerk inclusief gebouwen; waarbij de selectie van de koper op basis van de visie plaats zou kunnen vinden.
  • Wijziging bestemmingsplan, al dan niet voorafgegaan door een Stedenbouwkundig Programma van Eisen.

Deze procedure is de afgelopen jaren gangbaar geworden in de gemeente Utrecht waarbij grote en beeldbepalende panden van bestemming en eigendom veranderen. Het is een procedure die enkele jaren in beslag neemt. De eerste stap is nu gezet: de wens om tot overeenstemming te komen over de procedure met de gemeente is door het Rijk geuit.

De grote Utrechtse kunstreis

Op zondag 11 en 18 september openen 200 Utrechtse kunstenaars hun atelier voor het publiek. In de Vrije Wolf toont Joan Wamsteeker geboetseerde portretten en Marijke de Groot sprookjes met een ‘scherp’ randje. Martien op den Velde werkt met grafische technieken op een onderlaag met mooie woorden.

Op Ridderschapstraat 37 zitten Frans en Bart Boon met een rijk oeuvre aan objecten en wandobjecten waarvan de verf ze bijna laat ‘gloeien’. En op Plompetorengracht 20 werkt Bets Hölscher met grafiet. Zondag 11 en 18 september GRATIS

bemuurde-grond-fluitekruid-mei-2016
Bemuurde grond in het fluitenkruid van mei 2016

Bemuurde Grond sneuvelt

Al vanaf de voorbereidingsperiode voor Hacking Habitat zijn een aantal buurtbewoners met het kunstenaarspaar Hans van Lunteren en Ienke Kastelein actief voor het initiatief Bemuurde Grond. Het doel is een nieuw evenwicht tussen spontane begroeiing en betreden van de mens van de strook grond tussen de singel en de gevangenismuur.

Door onwil van het Rijksvastgoedbedrijf gaat dit niet lukken. Kort geleden is medegedeeld dat ook de gedoogde hogere begroeiing op deze strook zal moeten wijken. Het Rijksvastgoedbedrijf duldt geen activiteiten die een mogelijk claim zouden kunnen leggen op het door haar beheerde eigendom.

Reacties zijn gesloten.