Verkoop voltrekt zich in stilte

De verkoop van gevangenis Wolvenplein voltrekt zich in stilte. Stadsdorp Wolvenburg heeft het biedboek gekocht, maar is geen partij in het biedingsproces. Wie zijn dat wel?

Bolwerk Wolvenburg en de gevangenis Wolvenplein ca 1930 (Beeldbank NIMH)

Bolwerk Wolvenburg en de daarop staande Rijksmonumenten krijgen voor het eerst na 1852 een nieuwe eigenaar. Vanaf 18 maart 2020 kan op de webpagina biedboek.nl iedereen zich melden voor de verkoop. Door hoeveel organisaties dit is gebeurd is slechts bij het RijksVastgoedBedrijf bekend. Elke partij die het biedboek heeft gekocht, mocht in juni met drie personen naar de kijkdagen. De vijf dagen met 22x 3 tijdsloten waren volgeboekt. In ieder geval hebben daarmee tot 60 partijen interesse getoond.

De verwachting is, dat veel partijen op 27 oktober een plan indienen, een plan voor een nieuwe toekomst van het bolwerk. De locatie in Utrecht is interessant voor organisaties die zich bezig houden met onroerend goed; ontwikkelaars, beleggers, architecten en bouwers. Zij laten zich door de huidige omstandigheden niet van de wijs brengen.

Herbestemming start pas in 2024-2025

De ervaren partijen richten zich op de markt voor onroerend goed in 2024-2025 en later. Zij weten dat na verwerving van de locatie in 2021 eerst gestart moet worden met vergunningen aanvragen. De Rijksmonumenten kunnen daardoor pas op z’n vroegst in 2024 in gebruik genomen worden. De planning die Stadsdorp Wolvenburg in maart maakte, gaat zelfs uit van een oplevering in 2025 op z’n vroegst. Alle partijen die meedoen, dienen op 27 oktober hun plan in te dienen bij het RVB.

Tijdpad herbestemming Wolvenburg – planning (maart 2020)

Afstemming met de buurt

Van één partij weet de buurt inmiddels dat zij serieus is. De Witte Wolf heeft een bijeenkomst met de buurt georganiseerd en daarvoor uitnodigingen bezorgd. De Witte Wolf wil haar plan, in samenwerking met vijf andere partijen, in open overleg met de buurt bespreken. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 16 september. Andere partijen hebben met Stadsdorp Wolvenburg al contact gezocht of een rondleiding geboekt.

Na 27 oktober worden de vijf partijen met de beste planbeoordeling uitgenodigd voor het vervolgtraject. Dat traject duurt tot februari met een verdere uitwerking van de plannen en een daaropvolgende prijsaanbieding. Stadsdorp Wolvenburg wil graag de vijf partijen al voor eind van dit jaar uitnodigen voor een presentatie en dialoog met de buurt. Dat kan de kwaliteit van het proces alleen maar ten goede komen. Wij hopen op een traject waarin buurt en nieuwe buren elkaar aan gaan vullen.

Verder weten wij het niet. Verkoop gevangenis Wolvenplein voltrekt zich in stilte.

Reacties zijn gesloten.