Schuldig of niet?

De gevangenis is en blijft een plek voor menselijke vragen, zoals: ‘Schuldig of niet’? Ook is het gevang geschikt voor onze buurtmaaltijd op 9 december en Amnesty is in De LiK op 14 november.

Decor de voormalige kerk en werkruimte gevangenis Wolvenplein Utrecht
Foto uit de TV-serie ‘Schuldig of niet’ – opname gevangenis Wolvenplein

Wolvenplein op TV – Schuldig of niet?

Mag je terugslaan als een inbreker in je huis met geweld dreigt? En wat als iemand jouw vriendin belaagt en jij in een reflex een klap geeft? Is dat dan zelfverdediging of ga je te ver? Tim Hofman spreekt met steeds elf jongeren over de vraag schuldig of niet.

Met als decor gevangenis Wolvenplein kijken allen naar een op waarheid gebaseerd drama. Over best lastige situaties gaan ze vervolgens in discussie over wie schuldig is en spreken mensen die ervaringen hebben als slachtoffer of dader. Juridisch advies wordt gegeven. Inmiddels zijn drie afleveringen op programma gemist te zien, op maandagavond is een nieuwe aflevering te zien.

Buurtmaaltijd op zondag 9 december

Voor de vijfde keer houden we buurteten. Ook dit keer gaat het niet om het eten, dat is bijzaak. Alhoewel, de buren eten mee van de zelf voorbereide bijdrage, dan mag het best smaken. Het gaat natuurlijk om het contact in de buurt en ook over de toekomst van de gevangenis. Wat speelt er, wat houdt ons bezig en Stadsdorp doet verslag. Elk jaar zijn we tot nu toe met meer dan 40 buurtgenoten bij elkaar en het wordt steeds gezelliger.

Zondag 9 december starten we om 17.00 in de gevangenis. Het vindt dit jaar plaats in de voormalige kerk, weer een bijzondere omgeving. Voor contact met elkaar, genietend van de maaltjes van elkaar en een drankje van Stadsdorp: noteer de datum en kom allen!

Weesfietsen verwijderd

Gevangneis Wolvenplein Utrecht kent vele bezoekers
Het fietsvak voor alle gebruikers van het Wolvenplein

Eindelijk zijn een maand geleden de vele ‘wees’ fietsen van het Wolvenplein verwijderd. Mede op verzoek van buurtbewoners die zich stoorden aan deze ‘dump’ van fietsen. De beheerder van De Vrije Wolf plaatste de overige fietsen in het fietsparkeervak. Dat had verontruste reacties tot gevolg, buurtbewoners waren even hun fiets kwijt.

In de afgelopen jaren waren zo’n 30 tot 40 weesfietsen geparkeerd op het gras tegen het hek met het Wolvenplein. Naast deze fietsen stonden er ook een aantal oude fietsen, wederom aan elkaar vastgemaakt, tussen de andere fietsen naast de hoofdingang. Met hulp van de gemeente zijn al deze ‘wees’ fietsen gelabeld en enkele weken later losgeknipt en naar het fietsdepot van de gemeente gebracht.
Bewoners van Wolvenplein/Molenstraat hebben hun fiets weer teruggevonden, zij mogen in het fietsparkeervak parkeren, tegen het hek is niet gewenst.

Hoe staat Nederland ervoor op het gebied van de mensenrechten?

Woensdagavond 14 november vindt in De LiK in Utrecht Amnesty ‘s achtste Mensenrechten Meetup plaats. In deze reeks presenteert Amnesty-directeur Eduard Nazarski de stand van het land op het gebied van mensenrechten. In deze editie staan vluchtelingen en privacybescherming centraal.

Gasten zijn onder meer onderzoeksjournalist Saskia Naafs, die onderzoek deed naar ‘smart cities’, Ellis Smal en Julia Snijder van stichting Buddy to Buddy Utrecht, die nieuwkomers koppelen aan inwoners van Utrecht en Emma Haverdings en Emma Verdegaal over de activiteiten van Amnesty Studententengroep Utrecht (AISU).

Ook is er een muzikaal intermezzo van Maite van der Marel van Sounds of Change, deze stichting traint mensen in vluchtelingenkampen tot positieve rolmodellen middels muziek. Aanmelden is nodig via Amnesty

De Anitaas zijn weer in De LiK

We zitten vast vanwege een akkefietje met de alimentatie van de derde ex van Coby, maar we mogen bezoek ontvangen. Kom gezellig eten, drinken en plezier maken met de Anitaas in de gevangenis.

Op donderdag 15 november is er een gezellig smartlappendiner in de gevangenis ten bate van het liedjesprogramma dat de Anitaas aan het maken zijn voor mensen met dementie en hun (mantel)zorgers. Vrijdag 16 en zaterdag 17 november om 18.00 uur zijn er de ongelofelijke gezellige jaarlijkse smartlappendiners!

Reacties zijn gesloten.