Vrijwillige opsluiting van jongeren

Wat heb je over voor een goed doel? Ruim vijftig jongeren hadden er wel een nacht brommen in gevangenis Wolvenplein voor over. Maar liefst € 5.400 haalden ze op voor Stichting Ontmoeting.

oktober-2016-1-jongeren-nacht-in-de-cel-voor-stichting-ontmoeting

Op vrijdag 8 oktober verzamelden de jongeren zich net na zes uur voor het gebouw. Medewerkers en vrijwilligers van Ontmoeting waren vermomd als bewaarders en lieten de jongeren binnen de procedure Binnenkomst Afdeling Detentie (BAD).

De cellen zijn sober, een kale brits, lege kast en een tafeltje. Voor de behoefte is er een emmer, net als tot 1999. Nu was het omdat het toilet het niet meer deed.

oktober-2016-2-jongeren-nacht-in-de-cel-voor-stichting-ontmoeting

In de avond diende iedereen zich buiten de cel op te stellen. Gedisciplineerd komen de gedetineerden samen voor een verhaal van ex-gedetineerde Andreas. Na korte tijd haalden de bewaarders de jongeren weer op voor werkzaamheden voor één van de sponsoren. Weer terug naar de cel. Voor hoelang? Slapen gaat moeilijk en er zijn allerlei geluiden in het gebouw. In de nacht ging er zelfs iemand door het lint en werd afgevoerd.

De deelnemers hebben een nieuwe ervaring opgedaan, waarvan vooral het verlies van je vrijheid erg letterlijk ervaren was. Stichting Ontmoeting is een christelijke organisatie die zich inzet voor de zwakkeren in onze samenleving, met name de dak- en thuislozen.

Johan Leeflang heeft een verslag geschreven voor het Reformatorisch Dagblad (10/10/2016). De foto’s zijn van hem.

Reacties zijn gesloten.