Buurt en leefbaarheid, is dat genoeg?

De buurt en de leefbaarheid toen en nu, dat is één van de achtergrond verhalen voor de toekomst van Wolvenplein. In dit juni bericht staat meer, zoals activiteiten in De Lik en enkele overpeinzingen.

Wolvenburg – van verborgen naar toegankelijk

De Klankbordgroep is voor de tweede keer bij elkaar geweest. Stadsdorp Wolvenburg heeft een presentatie gehouden voor de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf.

Wij hebben de wens om de buurt expliciet te betrekken bij de herbe­stem­ming, gedurende het gehele traject. Het gaat om de balans tussen het behouden van de huidige kwaliteiten van de buurt en het vinden van de nieuwe bestemming als een toegevoegde waarde voor de stad en passend bij de buurt. Op de website staat een uitgebreider verslag.

Buurt en leefbaarheid toen

In 1949 viel het zesjarige dochtertje van de heer H. Appeldoorn bij het visjes vangen voor­over in het water van de Wittevrouwen­singel. Hoewel er vele mensen stonden te kijken, was het de heer P. Wolf die kwam aanlopen en te water sprong. Met levens­gevaar lukte het hem de kleine op het droge te brengen (Utrechts Nieuwsblad 24 augustus 1949). Onlangs hadden we dat meisje, inmiddels al enige tijd mw. Engelsman-Appeldoorn, op Bezoekersuur. Over de eerste zwempoging had ze het niet, wel over de arme buurt waarin ze opgroeide. Het was sappelen van de jaren 1940 tot in de jaren 1960. Veel huizen in de omgeving waren slecht onderhouden en een gedeelte was zelfs onbewoonbaar verklaard. Een broer van haar is overigens getrouwd met het buurmeisje: zij was dochter van een bewaarder en woonde op het Wolvenplein.

Buurt en leefbaarheid nu

De binnenstad van Utrecht is in de jaren 1980 enorm veranderd. Toen zijn veel woningen gerenoveerd of gesloopt en kwam nieuwbouw terug. Bijna alle bedrijven werden de binnenstad uitgestuurd. Dat is al dertig jaar geleden.

De laatste bewoners uit die tijd hebben het allemaal meegemaakt, een binnenstad die verander­de van lelijk eendje in mooie zwaan. Inmiddels is de binnenstad populair voor bezoekers. Ook geliefd om te wonen, desnoods voor veel geld.

In de Molenstraat waarderen een aantal bewoners de verandering in hun woonblok niet. Veel huizen in deze straat zijn eind jaren 1980 als sociale woningbouw gerealiseerd. Dat was indertijd geen garantie voor kwaliteit. Eigenaar Mitros wil er nu vanaf. Vrijkomende woningen verkoopt ze en zo zijn er drie studentes in een rijtjeshuis komen wonen.

Het dagritme en de door hen geproduceerde decibellen passen echter niet tussen de buren van een andere generatie. Het is ook allemaal te goed hoorbaar. Voor alle betrokkenen is dit een vervelende situatie. En dan zwijgen we nog over de steeds groter en breder wordende vrachtwagens die elk krap bochtje in het kwartier denken te kunnen nemen. Er is afstemming nodig om de buurt leefbaar te houden.

Gin Festival

In De Lik wordt een Gin festival gehouden: vrijdag en zaterdag 9 & 10 juni. Meer dan 100 soorten gin kun je proeven of Mix cocktails zijn te koop met festivalmunten.

Foodtrucks zijn aanwezig om de innerlijke mens nog meer te verwennen. Beide dagen van 16 t/m 21 uur. https://www.ticketkantoor.nl/shop/gin

Het Ridderschapkwartier, de cijfers

Het Ridderschapkwartier is klein en vormt de directe woonbuurt rond de gevangenis. Begrensd is ze door de singel, de Plompeto­rengracht en de Wittevrou­wenstraat. Er staan in dit deel van de stad ruim 130 panden, klein en groot.

In die panden wonen ruim 500 Utrechters. De meesten daarvan zijn jong. De groep tussen de 18 en 30 jaar bestaat uit meer dan 270 studenten en jonge werkenden. Dat is ruim de helft.

In de Ridderschapstraat behoren zelfs twee van de drie bewoners tot die groep. Op het Wolvenplein is daaren­tegen maar een enkeling tussen de 18 en 30 jaar jong, buiten de kinderen van gezinnen en de vier tijdelijke bewoners van de gevangenis.

Naast woonpanden zijn er ook winkelpanden met bovenwoningen (Wittevrouwenstraat) en kantoorpanden (Plompetorengracht). In het kwartier zijn twee scholen en een kinderdagverblijf. Voor de liefhebber van cijfers, de link gaat naar meer achtergrond.

Zomercafé

Binnenkort te verwachten: het zomercafé. In de voor dit deel van de binnenstad rustige zomermaanden wordt een lucht­plaats ingericht als barbecue of relaxplek.

Met je meegenomen barbecue ingrediënten kun je je vrienden uitnodigen om de luchtplaats te bezoeken. Bakx & Meijer staat met de zitjes, barbecues en drankjes klaar. Meer informatie volgt.

Met open vizier of wantrouwende blik?

Een ieder houdt er zo zijn eigen gewoonte op na. In een dorp is het nog merkbaar of je als nieuwkomer met open vizier of wantrou­wende blik wordt ontvangen. In de stad zegt het meer over de persoon: staat hij of zij positief of negatief tegenover anderen of veranderingen? Lacht het geluk je toe of zit het leven tegen met de wereld om je heen? Was het vroeger allemaal beter of zie je de toekomst met vertrouwen tegemoet? In de stad en het dorp is er wel een grote overeenkomst: de meesten kijken liever eerst de kat uit de boom.

Rappers achter de tralies

Voor de televisieserie ‘Rappers achter de tralies’ van RTL waren de bekende rappers Ronnie Flex, Willie Wartaal, Mr. Polska en Bokoesam op bezoek. Bijgaande foto ontvingen we van Gajes in de Bajes

(onbetaalbare advertorial)

In de gevangenis wordt gewerkt

Tot de eerste tijdelijke gebruikers van Wolvenplein behoort Lucas van Hapert. Lucas maakt de bekende zeefdrukken, zoals deze:

Voor een bescheiden bedrag van € 75 is een gesigneerd exemplaar verkrijgbaar bij de Bruna Nachtegaalstraat of af te halen bij Lucas in de gevangenis. Lucas heeft een website.

Reacties zijn gesloten.