Brochure Gastvrije Gevangenis

Op donderdagmiddag 28 maart organiseerden we samen met De Witte Wolf een symposium. Het verslag van het symposium is een brochure geworden.

Op bolwerk Wolvenburg functioneerde van 1856 tot 2014 een gevangenis. Die wordt de komende jaren herbestemd. Hoe maak je van een gebouw waar niemand wilde zijn een gebouw waar iedereen wil komen? Het symposium was de plek om bezig te zijn met de gewenste uitstraling, van besloten naar open, uitnodigend, voor iedereen. En dat gaat vooral over die binnenkant, het interieur.

Het cellencomplex wordt hotel met short-stay appartementen, een plaats voor werkplekken en een publieke functie. Inmiddels staat al in grote lijnen vast hoe het exterieur gaat worden. Dat geldt niet voor het interieur.

Het verslag van het symposium is een brochure geworden. Daarin is de historie van de locatie in korte teksten met afbeeldingen verwoord, eerdere plannen voor herbestemming besproken, de sluiting tot en met de verkoop, de visie en de plannen van de nieuwe eigenaren, en vervolgens de ideeën over het interieur van vier specialisten.

Ga naar Issuu voor de brochure: ISSUU.

De brochure

Na een beknopte weergave van eerdere ideeën om het bolwerk een andere functie te geven volgt een korte samenvatting van de historie van de locatie, en de hoofdmoot is voor de beelden en samenvattende teksten van de sprekers op het symposium:

  • Ronald Stenvert, architectuur- en bouwhistoricus van het onderzoek met waardestelling Wolvenplein: het erfgoed
  • Wilma Duitscher, medeoprichter van De Witte Wolf en zeer betrokken bij buurtontwikkeling: wensen voor toekomstig gebruik
  • Marc van Roosmalen, expert monumentaal vastgoed en herbestemming en architect van de vorige verbouwing in 2000: voorwaarden interieur
  • Joep van As, architect/partner bij BiermanHenket en architect voor de aanstaande verbouwing: toekomstig interieur
  • Het symposium is voorbereid door Fons van den Broek en Bert Poortman van De Witte Wolf resp. Stadsdorp Wolvenburg. Susan Rietveld leidde als voorzitter van Stadsdorp Wolvenburg het symposium.

Reacties zijn gesloten.