STRAF komt en er is gezaaid

In mei is er speciaal voor de theaterlief­hebbers: STRAF in de gevangenis. De Groene Wolf heeft gezaaid en voor het eerst dit jaar: Zomermarkt. Meelopen in het spoor van de Zaailing kan ook.

voorstelling-straf-gevangenis-wolvenplein-foto-van-heske-ten-cate-elsemarijn-bruijs

Theatervoorstelling – STRAF

Donderdag 12 t/m zondag 29 mei speelt de voorstelling STRAF in de gevangenis Wolvenplein. Een unieke cast van acteurs en echte ex-gedetineerden en bewakers neemt je mee in de wereld van Nederlandse gevangenissen en de dilemma’s van vrijheidsberoving.

STRAF bestaat uit twee onderdelen: de theatrale ervaring Straffe Bak waarbij publiek letterlijk gevangen zit. In je bajeskloffie word je op cel gezet en ben je uren overgeleverd aan het gevangenisregime. Laat je meeslepen in scènes, verhalen en ontmoetingen. Wat betekent het om je vrijheid kwijt te zijn? En hoe zou jij daar mee om gaan? Let op: Straffe Bak is uitsluitend toegankelijk voor mannen.

Het tweede deel (voor iedereen) is de voorstelling Laat Maar Zitten, waarin gevangenen, bewakers en begeleiders hun verhaal doen. Hoe streng moet het regime zijn? Zijn mensen zo te straffen dat ze er ook nog van leren? En wanneer is iemand eigenlijk voldoende gestraft?

Het concept en de regie is van Floris van Delft. Hij heeft in 2015 zijn plannen al op onze bijeenkomst in Moira verteld. Van 12 tot en met 29 mei zijn er voorstellingen, de première is op zaterdag 14 mei. De kaartverkoop verloopt via www.hackinghabitat.com

De Groene Wolf is los

plaatsen-bakken-de-groene-wolf

De roedel van de Groene Wolf is inmiddels 14 personen sterk. De tuingroep is aan de slag gegaan met pallets, groeibakken, steigerdelen, bemeste tuingrond en zaadjes. Met die basis zijn mobiele tuinen ingericht op Wolvenburg. Tuinen met een variatie aan groen: bloemen, moestuin, bessen, kruiden, wilde planten en stinsen.

De bakken kregen na plaatsing de goedkeuring van de beheerder van het complex. Alleen deze bakken smaakten al naar meer, dat belooft wat voor de inhoud. De uitbreiding van de tuin is in voorbereiding.

Spoor van de Zaailing

in-het-spoor-van-de-zaailing

In het Spoor van de Zaailing: dit project van Ienke Kastelein & Hans van Lunteren richt zich op de paradox tussen vrijheid en beheersing. De verhouding tussen mens en zaailing is daarvan een perfecte metafoor (zaailing: spontaan opkomende plant). Deel van dit programma is de Bemuurde Grond: samen met buurtbewoners wordt het groen van de gevangenis, ingesloten door hekken, muren of sloten betreden en wordt een nieuwe balans tussen mens en zaailing ontdekt.

De bemuurde Grond is het voor publiek afgesloten deel tussen de buitenmuur van het gevangeniscomplex en de Stadsbuiten­gracht. Samen met buurtgenoten worden de zaailingen gekoesterd, de sporen van de mens vormen we op zondag. Elke zondag lopen we om 11.30 uur een Walking Performance. Voor wie eens mee wil? We verzamelen bij het terras van The Village. De tentoonstelling Hacking Habitat is open van woensdag tot en met zondag en loopt door tot 6 juni!

Nieuws over The Village?

Iedereen is in spannende afwachting of het (derde) geluidsplan voor het terras van The Village de goedkeuring van de gemeente kan krijgen. Met metingen, voorgestelde maatregelen (schermen, minder zitplaat­sen etc.) en berekeningen wordt in het rapport voldaan aan de wettelijke eisen.

Het is geen gemakkelijke kost. Angelo en Lennaert van The Village voelen zich onmachtig in dit spel om regels en cijfers. Hulp is alleen van in te huren professionals te krijgen. De gemeente controleert procedureel. Tsja, velen hopen dat we met de zon weer op het mooiste terras van Utrecht kunnen neerstrijken.

Zomermarkt 2016

zomermarkt-2016-10-juli-oproep-deelnemers

Na de succesvolle wintermarkt vindt er dit jaar voor het eerste een ZOMERMARKT plaats in de gevangenis; flink groter in twee binnen- en een buitenruimte. Er is ruimte voor 40 kramen, wie doet met zijn of haar koopwaar? Uiteraard zijn we benieuwd naar de mooie / leuke / bijzondere spullen, ik noteer alvast de datum van 10 juli.

Buurtborrel Wolvenburg 1 mei

Buren treffen elkaar op Wolvenburg. Zondag 1 mei is de buurtborrel: van 16 tot 18 uur bij The Village. Iedereen is welkom.

Reacties zijn gesloten.