Komen de statushouders en rijksmonumentaal?

ISD kamers zijn eenvoudig en hebben eigen sanitair

Huisvesting statushouders

Onze stad is naarstig op zoek naar woonruimte voor statushouders (erkende vluchtelingen). De gemeente heeft er een speciale taakgroep voor geformeerd. Gevangenis Wolvenplein is door het Rijk aangeboden en de tien kleine appartementen lijken zeer geschikt.

Een kleine verbouwing is nodig (zoals keukenruimte) en als het Rijksvastgoedbedrijf daar haar fiat voor geeft, staat de komst van waarschijnlijk Syrische mannen niets meer in de weg!De kamers zijn klein, maar met eigen douche en toilet. De tralies voor de ramen worden verwijderd.

De gemeente Utrecht wil graag haar aandeel leveren in de huisvesting van vluchtelingen. Elke woonruimte is daarbij meegenomen. Tien kamers met eigen sanitair zijn zeer geschikt voor jonge statushouders.

Groep jonge mannen

Dat er voor een groep jonge mannen wordt gekozen is niet vreemd. De mannen zijn Syrië ontvlucht om bijvoorbeeld te ontkomen aan de dienstplicht. Daardoor ontvluchten veel meer mannen dan vrouwen dat land. Er is nog een tweede reden; voor alleenstaande vrouwen is het bepaald niet veilig om alleen te reizen (dat bewijzen de vele ongewenste zwangerschappen in deze groep).

De buurt hoeft niet direct als hulpcomité klaar te staan. Ervaringen met een ander groepshuis leert, dat vrijwel alle statushouders extreem angstig en getraumatiseerd zijn. De reis van Syrië naar Nederland duurde vaak enkele jaren en ging niet gemakkelijk.

Het vertrouwen in de medemens is weg en wordt pas met kleine stapjes weer groter. Zij proberen zich eerst onzichtbaar te maken. Ook het besef dat dit verblijf voor langere duur kan zijn, zal eerst nog niet aanslaan.

ZEIST - Asielzoekers arriveren bij het nieuw geopende azc in Zeist. Een deel van de bebouwing van het voormalige militaire terrein is aangepast om zo'n 370 personen te kunnen huisvesten. ANP REMKO DE WAAL

Als het lukt worden de tien jonge mannen bij voorkeur als vrienden, familie of plaatsgenoten geselecteerd. De aanwezigheid van onderling vertrouwen helpt bij het wortelen in ons land en in dit geval in ons deel van de stad.

We houden jullie op de hoogte.

Rijksmonumentaal

Justitie heeft niet alleen een gevangenis achtergelaten, ook een Rijksmonument. Deel van dat monument is het toegangshek aan het Wolvenplein. Het staat er al vanaf de 19e eeuw. Nu is er met dat hek iets aan de hand. Tijdens de verbouwing 1999-2001 werd er nog angstvallig voor gewaakt dat er geen schade zou optreden. Ergens in de afgelopen jaren is een deel verdwenen:

rijksmonument-gevangenis-ontbreekt

Op de bovenste linker foto hoort net zo’n pilaar te staan als op de rechter foto. De natuurstenen afdekker is wel bewaard gebleven (onder). Mag het Rijk zo omspringen met eigen rijksmonumentaal bezit?

De Vrije Wolf gaat weer los

De Kunstmanifestatie Hacking Habitat loopt tot en met zondag 5 juni, laatste kans! Vervolgens wordt de tentoonstelling ontruimd en worden alle gevangenisdelen teruggebracht in de met de beheerder afgesproken staat. Het zijn vooral vrijwilligers die zich daar voor gaan inzetten. Voor wie wil, meld je bij Hacking habitat.

Vanaf de derde week juni kan Bakx & Meijer weer haar eerste activiteiten plannen. De gevangenis is dan weer beschikbaar voor korte evenementen, bedrijven, organisaties en clubs die er hun jaarbijeenkomst, vergadering, personeelsuitje of anders willen houden. Er zijn al veel boekingen voor de weken voor en na de zomervakantie. De keuken van de cateraar gaat weer voor heerlijke geuren in het gevang zorgen.

In de gevangenis gaan ook meer cellen beschikbaar komen als werkruimte. Met een gebruikersovereenkomst kan het je atelier, kantoor of studieplek worden. Belangstelling? Meld je bij Bewaakt en Bewoond, zie de site www.devrijewolf.nl

Reacties zijn gesloten.