Hacking Habitat, een terugblik

Kunstmanifestatie HACKING HABITAT, van 26 februari tot 6 juni 2016 te zien geweest in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein, een terugblik. ‘Algoritmes nemen het roer over’, aldus Ine Gevers, de organisator van de tentoonstelling vanuit Stichting ‘Niet Normaal’. ‘Je kunt denken dat je alles zelf bepaalt, maar je reageert onbewust op bepaalde triggers: reclames, kortingen, gevoel, associaties. Door ons surfgedrag is steeds meer over ons bekend, waardoor anderen steeds meer controle krijgen. Bedrijven als Facebook en Google weten bijvoorbeeld altijd waar je bent en waar je naar zoekt.’ Apps, websites en telefoons hebben zeker hun waarde. Maar we betalen er wel een prijs voor: onze privégegevens.’ (Tekst UITagenda).

melanie-bonajo-progress-vs-regress-selvie-stickWie zich hier wel vaag bewust van is, maar die invloed ook eens op een kunstzinnige manier wou ervaren, kon op een reis langs 86 kunstwerken over de hightech wereld. Hierin geen Zembla-feiten over de verregaande beperking van onze privacy of actuele schandalen zoals het pgb-systeem. ‘Het was een ervaringstentoonstelling. Er zaten veel interactieve video- en geluidskunstwerken bij’.

Ine Gevers is al in 2013, net na de door de staatssecretaris van Justitie aangekondigde sluiting van PI Wolvenplein, naar Den Haag getogen. Ze had een ingang bij de Rijksbouwmeesters, die konden haar wellicht een toezegging doen. Een toezegging om de te organiseren tentoonstelling in het symbool van beperking, een gevangenis, te laten plaatsvinden. Ook de directie van de gevangenis werd direct ingeschakeld en de buurt via de net opgerichte vereniging Stadsdorp Wolvenburg. Het RVOB en de Rijksgebouwendienst gaven niet thuis, de huur van de gevangenis was nog niet eens officieel opgezegd door Justitie. Zij wisten van niets, of deden alsof. Toen het eenmaal wel zover was, lieten zij al snel weten dat zij zich de wet maar door één partij lieten voorschrijven. Nu ja, dat was althans hun houding. Dat werd niet beter binnen het gefuseerde Rijksvastgoedbedrijf. Maar de steun van de Rijksbouwmeesters heeft de drempel geslecht.

Gevangenis Wolvenplein werd, bij uitzondering, aangewezen als leegstaand rijksgebouw waar tijdelijk gebruik van gemaakt mag worden. En dat gebruik mocht inclusief de kunstmanifestatie Hacking Habitat van februari tot en met juni 2016. Tegenwerking was daarbij geen hindernis voor de onverschrokken organisator van de tentoonstelling.

En waarom ging het allemaal? Om de kunst natuurlijk. Nee, om het roer weer in eigen hand te kunnen nemen, hackend desnoods. Naast de kunst waren ook de marathons, het debat en de life hacks onderdeel van het programma. Het werk van 86 internationaal bekende kunstenaars stond voor de meeste bezoekers centraal. Veel werken, waaronder nieuw werk en veel video’s (23 uur), waarbij meer zintuigen geprikkeld werden om je bewust te worden van de te hacken wereld. Want een wereld die je niet kent of wilt kennen, daarover heb je niet de controle.

Wolvenplein kan terugkijken op een intensieve periode waarin zij de controle kwijt was, die lag bij Hacking Habitat en de bezoekers.

 

Een kort overzicht van aansprekende werken (foto’s Stadsdorp Wolvenburg en Koen Scherer):

Dries Verhoeven – Songs for Thomas Piketty:

dries-verhoeven-songs-for-thomas-pikettyJeroen Jongeleen – Strangeways Utrecht:

jeroen-jongeleen-strangeways-1Front 404 PanoptICONS:

front-404-panopticonsJeroen Jongeleen – Strangeways Utrecht:

jeroen-jongeleen-strangeways-2Stanza The Nemesis Machine:

stanza-the-nemesis-machine-foto-koen-schererBinalde Hyrcan – Camback:

binalde-hyrcan-cambackDanaë Moons Stranglehold:

danae%cc%88-moons-strangleholdEverlyn Nicodemus Bystander on Probation:

everlyn-nicodemus-bystander-on-probationJames Beckett Voodoo Justice for People of Finance:

james-beckett-voodoo-justice-for-paople-of-finance-foto-koen-schererPaul Alberts – democratic portraits:

paul-alberts-democratic-portraits-stemrecht-zuid-afrikaJesus Huarte Prisonessence:

jesus-huarte-prisonessence-luchtplaats-noordMelanie Bonajo Progress vs. Regress:

melanie-bonajo-progress-vs-regress-selvie-stick melanie-bonajo-progress-vs-regress-locaalChristina Lucas Touch & Go:

christina-lucas-touch-goSusan Hiller Die Gedanken sind Frei:

susan-hiller-die-gedanken-sind-frei-foto-koen-schererMoniek Toebosch Les Douleurs Contemporaines:

moniek-toebosch-les-douleurs-contemporaines-foto-koen-schererFoundland – failed futures & extended borders:

foundland-failed-futures-extended-bordersStefanos Tsivopoulos – History Zero:

stefanos-tsivopoulos-history-zero stefanos-tsivopoulos-history-zero-b stefanos-tsivopoulos-history-zero-aAhmet Ögüt The Swinging Doors:

ahmet-o%cc%88gu%cc%88t-the-swinging-doorsFernando Sánchez Castillo – Guernica Syndrome:

fernando-sanchez-castillo-guernica-syndrome-schip-azor-van-dictator-francoPaul Segers – Walking the dog:

paul-segers-walking-the-dogFelix Burger – Weisser Zwerg:

felix-burger-weisser-zwergRoy Villevoye – Reset in 1909 de 20-jarige Adolf Hitler afgebeeld als de dakloze, mislukte kunstenaar die hij ooit was:

roy-villevoye-reset-in-1909-de-20-jarige-adolf-hitler-afgebeeld-als-de-dakloze-mislukte-kunstenaar-die-hij-ooit-was roy-villevoye-reset-in-1909-20-jarige-adolf-hitler-dakloos roy-villevoye-reset-in-1909-20-jarige-adolf-hitler-dakloos-achterzijde-hacking-habitatCircus Engelbregt – Intuïtieve mensbenadering:

circus-engelbregt-intui%cc%88tieve-mensbenaderingWilliam Kentridge – The Refusal of Time:

william-kentridge-the-refusal-of-timeHans van Lunteren en Ienke Kastelien – In het spoor van de zaailing:

hans-van-lunteren-en-ienke-kastelien-in-het-spoor-van-de-zaailingVrijbit – I AM HUMAN – NOT DATA:

vrijbit-i-am-human-not-data

Reacties zijn gesloten.