Wereld van Wolvenburg

De Wereld van Wolvenburg

Als de gevangenis verdwijnt van het Wolvenplein, wat kan dan de wereld van Wolvenburg worden? Die vraag werd in 1995 opgeroepen door de toenmalige werkgroep verfraaiing Breedstraatbuurt.

1995-nieuwe-bestemming-tekening-rein-vd-pol-wolvenburg
Rein vd Pol – Café de Nor op bolwerk Wolvenburg

Er was indertijd geen plan om de gevangenis te sluiten. Neen, maar de buurt kon maar beter voorbereid zijn als het wel zover kwam. Met dit idee werd een aantal architecten uitgenodigd om hun ideeën daarover vorm te geven tijdens een workshop Wolvenburg.

Een boekje met de plannen

Die ideeën zijn gebundeld in het boekwerkje “De Wereld van Wolvenburg – verslag van een architectuur-avontuur”. Onder de link is op ISSUU het boekwerkje in te zien.

De Wereld van Wolvenburg-verslag van een architectuur-avontuur, werkgroep verfraaiing Breedstraatbuurt, 1995

De werkgroep verfraaiing Breedstraatbuurt organiseerde in 1995 een workshop voor ontwerpers. Aanleiding was de twijfel over het openblijven van gevangenis Wolvenplein. Die discussie speelde toen omdat de gebouwen sterk verouderd waren en niet goed geschikt voor de functie als Penitentiaire Inrichting.

De workshop begon met een informatiepakket, waarin de historie van Wolvenburg ook uitgelegd werd. Niet alle feiten stonden toen goed op een rijtje, zo werd bijvoorbeeld het ontwerp van de gevangenis toegeschreven aan de Utrechter C. Kramm, en dat is de Amsterdamse architect I. Warnsinck.

Wat kan er komen

Algemene vraag en uitgangspunt was: “Als de gevangenis verdwijnt van het Wolvenplein, wat kan er dan wel/niet komen? Een dergelijke vraag is natuurlijk al direct misleidend, want een gevangenis kan wel verdwijnen, maar waarom de gebouwen? En die misleiding bleek al direct uit de uitkomsten van de 19 deelnemers, allen architecten. De meesten kozen voor een algehele sloop van alle gebouwen zodat er ruimte kwam voor een eigen architecturendroom.

De 19 deelnemende architecten Architectenworkshop Wolvenburg.

Waardering was er voor de student Rob van Dam, hij voorzag de mogelijkheid om Wolvenburg op te nemen in het singelpark van Zocher. Niet alle oplossingen gingen uit van sloop van alle gebouwen. Sommigen voorzagen een groter gebied voor herontwikkeling aan de overzijde van het Wolvenplein en ook de mogelijkheid voor een nieuwe toren.

Architectenworkshop Wolvenburg – zijaanzicht van een mogelijke oplossing

In het boekje staan veel plannen waarvan het goed is dat ze niet uitgevoerd zijn en hopelijk nooit worden. Maar het mooiste in het boekje is wellicht bovenstaande tekening van Rein vd Pol. Duidelijk geen architect en met mogelijk een vooruitziende blik.

Reacties zijn gesloten.