Symposium 28 maart: interieur ‘Gastvrije Gevangenis’

Op donderdagmiddag 28 maart organiseerden we samen met De Witte Wolf een symposium. Het ging over het toekomstig interieur waar historie voelbaar mag zijn en de sfeer gastvrij. Het werd een informatieve middag.

Susan Rietveld opende het symposium. Er waren ruim zestig belangstellenden in de voormalige gymzaal van de gevangenis.

Gevangenis Wolvenplein op bolwerk Wolvenburg is een rijksmonument en wordt een locatie voor wonen, werken en een culturele en sociale locatie voor publiek. Daarbij is de wens dat het een levendige open plek in de binnenstad van Utrecht wordt. Een grondig verbouwing is nodig om te voldoen aan toekomstig gebruik. Het gaat over het voorheen gesloten deel van de gevangenis: het gevangeniskruis met de cellen. Kan een nieuw interieur de historie voelbaar houden en een gastvrije sfeer krijgen? Dat is de vraag die gesteld werd aan de sprekers van die middag:

Wat maakte het symposium interessant?

Ronald Stenvert, architectuur- en bouwhistoricus van het onderzoek met waardestelling Wolvenplein: het erfgoed van het gevangeniskruis, wat behoort tot het erfgoed en wat mag niet verdwijnen?

Wilma Duitscher, medeoprichter van De Witte Wolf en zeer betrokken bij buurtontwikkeling: een levendige plek en passend bij de buurt, zijn er wensen voor toekomstig gebruik?

Marc van Roosmalen, expert monumentaal vastgoed en herbestemming en architect van de vorige verbouwing in 2000: met welke voorwaarden kan een interieurontwerp de historie voelbaar houden en de sfeer gastvrij maken?

Joep van As, architect/partner bij BiermanHenket en architect voor de aanstaande verbouwing: een ideeënschets voor het toekomstig interieur, uit welke elementen kan die bestaan om tegemoet te komen aan de wensen?

Als dagvoorzitter trad op Susan Rietveld, voorzitter van Stadsdorp Wolvenburg. Het symposium vond plaats in de gevangenis, Wolvenplein 27 te Utrecht. Voorafgaand aan het symposium kon deelgenomen worden aan een rondleiding door het gebouw.

In het eindgesprek van Susan met de sprekers blikten ook de eigenaren van Levenslang terug op de middag. Stadsdorp Wolvenburg en De Witte Wolf organiseerden het symposium in samenwerking met de eigenaren. Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Utrecht, Cateraar Qeet, AM en De Stadstuin. Een uitgebreider verslag volgt nog.

Reacties zijn gesloten.