Panorama van Utrecht: in 1859 werd met een kleine oplage een bijzonder tekenboek van Jan Bos uitgebracht. In 2017 is dit overgedaan door de Utrechtse tekenaars van het collectief De Inktpot.
Utrechtse tekenaars van het collectief De Inktpot tekenden in 2017 de singelrand met haar panorama van silhouetten van gebouwen getrouw naar de huidige toestand. Het collectief van negen tekenaars maakte 32 tekeningen en liet deze precies op elkaar aansluiten tot een lengte van 5,82 meter.
Op bovenstaande tekening staat Wolvenburg met gevangenis Wolvenplein. Het zicht is volop de kop van de langste vleugel van de gevangenis met links de Wittevrouwenkade en rechts de Wolvenstraat. Tekenaar Jessy Rietdijk heeft dit deel van de singelrand getekend. Jessy kent de plek goed want zij heeft haar (tijdelijke) werkplek in gevangenis Wolvenplein.
Persoonlijke noot

Een kleine toevoeging maakt de tekening persoonlijk voor haar. Midden op het talud zit zij zelf met haar twee kantoorgenoten en hoe ze daar kwam laat zich raden.
In 1859 nog een kleinere gevangenis
Panorama van Utrecht: in 1859 werd een eerste boekje met tekeningen in een kleine oplage uitgebracht. In het bijzonder tekenboek van Jan Bos zijn vier tekeningen aan elkaar geplakt. Samen vormen de tekeningen ook een lang lint van 5,82 meter. Alle gebouwen, bomen, heuveltjes, bruggen en meer langs de singelrand staan minutieus en getrouw getekend.
De aanblik van bovenstaande tekening is op de kop van het bolwerk Wolvenburg gezien met de blik naar het zuidwesten. Van de gevangenis is vleugel A op de kop gezien, de noordelijke cellengang. Rechts daarvan staat bijna achter de bomen de bewaarderswoning en links daarvan de destijds nog korte vleugel B.
Met een uitbreiding van de gevangenis in 1877 kreeg de korte vleugel B haar huidige lengte. Mooi is ook te zien dat het grondtalud van het bolwerk hoog was (links en rechts). Het silhouet van de Domtoren maakt de tekening echt Utrechts en helemaal links is met een dakrand de in 1877 afgebrande Willemskazerne afgebeeld.
Tweemaal panorama
In 2017 zijn bij de nieuwe uitgave beide panorama’s uit 2017 en uit 1859 onder elkaar in een harmonicaboek uitgegeven. De tekeningen zijn van De Inktpot waaronder ook onze oude buurtgenoot Albo Helm en een toelichting is door Tolien Wilmer verzorgd.
De lengte is uitgevouwen 5,82 meter. Bij Het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat is het panorama voor slecht € 12,50 te koop en ook in zijn geheel te zien. Het panorama staat ook afgebeeld op de muziektent van bolwerk Lepelenburg.