In januari is Ester Naomi Perquin Dichter des Vaderlands geworden. Nieuwsuur nam met haar een item op in de gevangenis. De bekende Peter R. de Vries bezocht deze maand het Wolvenplein met een moeilijke groep leerlingen.
Op 29 juni 2016 organiseerde het Literatuurhuis Utrecht een avond in de gevangenis onder de titel Gevangenis Monologen. Schrijvers Christine Otten en Manon Uphoff werkten verhalen van gevangenen uit tot monologen. De verhalen van ex-gedetineerden werden voorgedragen / gespeeld door acteurs.
Ester Naomi Perquin droeg uit eigen dichtwerk voor. De auteur is Penitentiair Inrichtingswerker geweest en heeft haar passie met haar werk kunnen combineren door met gedetineerden te gaan dichten. Op bovenstaande foto zit Perquin helemaal links mee te kijken naar het spel van de auteurs Thomas Boer en Mike Libanon.
Nieuwsuur met Perquin in gevangenis Wolvenplein
Nieuwsuur wijdde op 27 januari in haar uitzending een item aan de verkiezing van Ester Naomi Perquin tot Dichter des Vaderlands. Zij werkte verscheidene jaren in de gevangenis en kwam zo in aanraking met gedetineerden die gingen schrijven. Het item begint met Ester die door de lange cellengang loopt en via het deurluikje cellen inspecteert.
Een van haar gedichtbundel heeft de titel ‘Celinspecties’. Zij vertelt hoe de gedetineerden, verstoken van middelen als mail, Facebook of WhatsApp op ouderwetse wijze met geschreven brieven contact kunnen onderhouden. Maar welke woorden kies je met de pen?
Sommige boodschappen lenen zich er meer voor om als gedicht over te brengen, bijvoorbeeld het trouw aan elkaar blijven en het verlangen naar contact. Dan is het best lastig om rijmwoorden te vinden en zo de zinnen aan elkaar te rijgen. Ze vroegen Ester vaak ‘hoe zou jij dat nu zeggen?’ of ‘kan ik dit zo wel overbrengen?’. Met haar taalgevoel hielp ze niet alleen gevangenen, het contact verruimde ook haar eigen poëtisch wereld.
Ester leest een gedicht voor uit haar werk waarbij ze op de trap zit van de gevangenisvleugel. Haar achtergrond als PIW-er klinkt klinkt er in door. In de uitzending zijn ook buitenbeelden van gevangenis Wolvenplein opgenomen. Het is de openbare omgeving die zich naar haar idee heel goed leent voor gedichten. Soms zijn er maar weinig woorden nodig om iemand te raken.
Naast de gedichten is ook het kijken en luisteren naar Ester Naomi Perquin in de uitzending van Nieuwsuur de moeite waard! En dat niet alleen omdat het is opgenomen in gevangenis Wolvenplein. De uitzending is terug te zien, gebruik deze link naar de Nieuwsuur uitzending, het begint bij 32,15 minuten en duurt iets meer dan 6 minuten.
Peter R. de Vries met NPO Dream School
Er zijn recent meer opnames gemaakt in de voormalige gevangenis. Bokster Lucia Rijke nam een groep dropouts onder haar hoede in de uitzending van NPO Dream School. Een item werd door de bekende Peter R. de Vries ingevuld.
Hij begon met zijn stelling naar de groep: “ik durf te stellen dat in iedereen, ook in jullie, een crimineel schuilt”. Vervolgens bezocht de groep met Peter R. de Vries een toepasselijke omgeving: gevangenis Wolvenplein. Enkelen blijken al met het jeugdrecht in aanraking te zijn geweest.
Cabaretière Karin Bloemen en schrijver Abdelkader Benali doen op hun eigen manier hun best met de moeilijke groep jongeren. De NPO uitzending was op 25 januari en is met deze link terug te zien. Het bezoek aan de gevangenis is al aan het begin van de aflevering.