Vrijwilligers gevraagd en tekenwedstrijd plannen Wolvenburg gestart

De te starten Stadstuinderij op Wolvenburg zit in een spannende fase: voor de tuin wordt het ontwerp gemaakt voor het komende zaaiseizoen. Ook wordt de samenwerking gestart met tuinontwerpers voor de kunstmanifestatie HACKING HABITAT onder de naam Bemuurde Grond. Woensdag 11 maart is er een bijeenkomst waarbij we willen toelichten wat de mogelijkheden zijn op het gevangenisterrein.

sw-tuin-op-het-bolwerk-met-indeling

Op donderdag 5 maart heeft Floris Zwolsman van Bewaakt & Bewoond de initiatiefnemers van de Stadstuinderij samen met de stadsecoloog Hans Kruse en de mensen van Bemuurde Grond rondgeleid en de plekken aangewezen waar de tuin gerealiseerd kan worden.

Woensdag 11 maart willen we jullie hierover informeren en samen met jullie daar verdere plannen voor maken. De uitnodiging is voor iedereen die geïnteresseerd is in de stadstuinderij op het terrein van de gevangenis aan het Wolvenplein en daaraan als vrijwilliger een bijdrage wil geven. De bijeenkomst vindt plaats in het atelier van Frans Boon om 20.00 uur, Ridderschapstraat 39. Daarbij zijn ook de mensen van Bemuurde Grond aanwezig. Zij geven een korte presentatie.

Graag tot woensdag 11 maart, de Stadstuinderijgroep

culturele-zondag-3-mei-utrecht-40-45Vrijwilligers voor de culturele zondag van 3 mei

Stadsdorp Wolvenburg gaat op 3 mei rondleidingen verzorgen door het gevangeniscomplex met een verhaal over de bezettingstijd, Utrecht 40-45. Wie gaat ons helpen met de rondleidingen en wil dit ook vaker gaan doen?

De Culturele Zondag van 3 mei staat geheel in het teken van Utrecht 40-45. De witte en zwarte bladzijden uit deze periode worden opengesteld. Gevangenis Wolvenplein was een zwarte bladzijde. De kunsttentoonstelling Utrecht Down Under is die dag tegen een gereduceerd bedrag open en bezoekers kunnen de speciale rondleiding krijgen. De rondleidingen zijn vanaf 13:00 en vervolgens elk halfuur met als laatste 16:30. Voor elke rondleiding staat een half uur. De groepen zijn maximaal 20 personen.

Voor 3 mei en andere gelegenheden worden rondleiders gevraagd. Bettina van Santen gaat op 3 mei een deel van de rondleidingen verzorgen. Over de gevangenis en de periode van WO II is voldoende informatie beschikbaar. We gaan ons gezamenlijk voorbereiden op het verhaal over de gevangenis en het thema van de culturele zondag. Meld je via wolvenburg@gmail.com bij Bert Poortman.

Tekenaars gevraagd voor de tekenwedstrijd

De tekenwedstrijd voor ‘MIJN WOLVENBURG’ loopt nog tot en met zondag 15 maart. Iedereen heeft al jong leren tekenen, nu kun je dat talent inzetten voor een nuttige bestemming: de herbestemming van Wolvenburg. Er zijn nog veel meer plannen nodig!

Op zaterdagmiddag 14 februari presenteerde Stadsdorp Wolvenburg in zaal Moira de door haar gemaakte brochure: ‘Wolvenburg – de toekomst van een bolwerk in Utrecht -‘. Het werd het startsein voor de ‘tekenwedstrijd’. Teken uw eigen plan en laat ons het resultaat zien. Mail uw tekening naar ons (wolvenburg@gmail.com), of bezorg ze op Ridderschapstraat 10A. Alle tekeningen komen op de website (op verzoek anoniem) en een jury beloont de mooiste (bij het vorig nieuwsbericht is het tekenblad met de brochure te vinden).

Ander nieuws

De gevangenis gaat vanaf april 2015 over op een geheel nieuwe fase in haar bestaan: tijdelijke gebruikers. Onder de naam ‘De Vrije Wolf’ kan iedereen in de gevangenis terecht voor diners, vergaderingen, workshops, presentaties en nog veel meer. Bewaakt & Bewoond, tijdelijk beheerder vanaf april, heeft daarvoor een contract afgesloten met cateraar Bakx & Meijer. Zij gaan onder de naam ‘De Vrije Wolf’ (niet die in Drenthe, maar Wolvenplein) het tijdelijk gebruik voor een middag, avond of dag regelen. Wil je dus vanaf april 2015 iets organiseren in de gevangenis met de familie, de collega’s, de vereniging of club, je dient het te regelen met Thijs Bakx. De website van de cateraar zit onder www.bakxenmeijer.nl

In de gevangenis komt meer horeca. Bewaakt & Bewoond is nog in het selectieproces voor een uitbater van het voormalige ‘ISD-huis’. In dat voorpand van de gevangenis, grenzend aan de tuin met de singel, wordt een dagcafé gevestigd. Binnenkort verwachten we met meer nieuws te komen.

utrechtdownunder1 t/m 31 mei UtrechtDownUnder – ONDER CONTROLE

Actuele beeldende kunst in de gevangenis: het projectteam van Kunstliefde organiseert de tweede editie van UtrechtDownUnder in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Uit 268 kunstenaars die documentatie inzonden zijn door een externe selectiecommissie ca 36 kunstenaars geselecteerd die uitgenodigd worden werk aan te leveren voor de tentoonstelling ONDER CONTROLE.

Reacties zijn gesloten.