Open Monumentendag Gevangenis Wolvenplein

Op Open Monumentendag Utrecht zaterdag 12 september is gevangenis Wolvenplein te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Het thema ‘Leren & Herwaarderen’ is er tastbaar aanwezig, inclusief kunst van Brianna Leatherbury. Reserveren is verplicht.

Door corona gaat Open Monumentendag iets anders dan andere jaren. Bezoek kan alleen via een reserveringssysteem. Gevangenis Wolvenplein heeft daarvoor tijdsloten van een half uur. In dat half uur is er voldoende tijd om gespreid te starten met het bezoek. Dankzij deze en andere maatregelen kan het bezoek veilig en verantwoord plaatsvinden.

Rondje Singel

In september is de herstelde stadsbuitengracht weer rond. Beleef die dag volop met een rondwandeling langs de singel! Daar speelt Open Monumentendag op in. Iconische monumenten langs het water vertellen het verhaal van de Utrechtse singel. Langs de route van 6 kilometer komt bijna 900 jaar stadsgeschiedenis aan bod. En de singel is zelf ook een monument, het grootste van Utrecht zelfs. 

Vier Bolwerken
Onderweg leren de bolwerken ons over het verleden: het Lucasbolwerk met de Stadsschouwburg en bolwerk Wolvenburg met de Rijksmonumentale Gevangenis tonen de periode na het verlies van de militaire functie; Sonnenborgh en Manenburg vertellen over de verdediging van de stad.

Leren & Herwaarderen is in gevangenis Wolvenplein een toepasselijk thema. De tentoongestelde kunst van Brianna Leatherbury sluit daar op aan.

Het Zocherpark illustreert hoe de stad in de 19e eeuw groeide en veranderde. Stedelijke vernieuwing leidde in de jaren 1970 tot demping. Nu is het water weer terug en is de singel weer rond.

Fietsen langs forten
Herwaardering is er ook voor de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Utrechtse forten stonden lang leeg. Pas na herwaardering kwam er restauratie en hergebruik. Inmiddels is de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de UNESCO-werelderfgoedlijst. Op Open Monumentendag is een fietsroute langs negen forten uitgezet waarvan er zes te bezoeken zijn.

Vergeet niet te reserveren

In de stad zijn meer interessante monumenten te bezoeken. Ga voor het complete programma en de reserveringsopties naar de website: openmonumentendagutrecht. De speciale Monumentenkrant wordt vanaf 3 september in de stad verspreid. Voor het reserveren van een tijdslot in Gevangenis Wolvenplein, ‘ga rechtstreeks naar de gevangenis‘.

Reacties zijn gesloten.