Jongeren sluiten zich vrijwillig op

Wat doe je voor een goed doel? Ruim vijftig jongeren hadden er wel een nacht brommen in gevangenis Wolvenplein voor over. Maar liefst € 5.400 haalden ze op voor Stichting Ontmoeting.

oktober-2016-1-jongeren-nacht-in-de-cel-voor-stichting-ontmoeting

Op vrijdag 8 oktober verzamelden ze zich net na zes uur voor het gebouw. Medewerkers en vrijwilligers van Ontmoeting vermomd als bewaarders lieten hun via de procedure Binnenkomst Afdeling Detentie (BAD) binnen. De cellen zijn sober, een kale brits, lege kast en een tafeltje. Voor de behoefte is er een emmer, net als tot 1999. Nu was het omdat het toilet het niet meer deed.

oktober-2016-2-jongeren-nacht-in-de-cel-voor-stichting-ontmoetingIn de avond wordt iedereen buiten zijn of haar cel opgesteld. Gedisciplineerd komen de gedetineerden samen voor een verhaal van ex-gedetineerde Andreas. Na korte tijd halen de bewaarders ze weer op voor werkzaamheden voor één van de sponsoren. Weer terug naar de cel. Voor hoelang? Slapen gaat moeilijk en er zijn allerlei geluiden in het gebouw. In de nacht gaat er zelfs iemand door het lint en wordt afgevoerd.

De deelnemers hebben een nieuwe ervaring opgedaan, waarvan vooral het verlies van je vrijheid erg letterlijk ervaren werd. Stichting Ontmoeting is een christelijke organisatie die zich inzet voor de zwakkeren in onze samenleving, met name de dak- en thuislozen.

Johan Leeflang heeft een verslag geschreven voor het Reformatorisch Dagblad (10/10/2016). De foto’s zijn van hem geleend.

Reacties zijn gesloten.