Kunstmanifestatie HACKING HABITAT is open + nieuws Witte Wolf

Waar kun je terecht voor uitdagende kunst? De kunstmanifestatie HACKING HABITAT is open. De Witte Wolf wil op termijn gaan wonen op het bolwerk, u ook? De buurt heeft inmiddels haar eigen gebiedje gehackt, Bezoekersuur valt in de smaak en met de buurtborrel kun je weer bijkomen.

Wie waren de criminele buren

‘Het is belangrijk om dingen te benoemen zoals ze zijn. Er is namelijk één groep in onze maatschappij domweg veel crimineler dan alle andere. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek zijn ze ruim vier keer zo vaak de verdachte van een misdrijf. Als je er ’s avonds één tegenkomt, kun je beter snel een blokje omlopen. De harde cijfers: ze vormen 94 procent van alle gedetineerden in Nederland. Ze gaan trouwens ook eerder dood. Dat zal wel komen door al die slechte gewoonten van ze. Waarschijnlijk is het aangeboren. Ze zijn domweg anders. Het zit in hun dna. Het zijn nu eenmaal mannen’.

(met dank aan Ionica Smeets, de Volkskrant 30/1/16)

 

HACKING HABITAT: topkunst die je laat nadenken en verrassen!

logo-hacking-habitatAfgelopen vrijdag 26 januari is kunstmanifestatie Hacking Habitat geopend. Wekenlang is koortsachtig gewerkt om vele ruimtes in de gevangenis geschikt te maken. Van over de hele wereld is topkunst verzameld of door kunstenaars speciaal gemaakt voor deze gelegenheid. Het resultaat is verrassend, intrigerend, humoristisch, stemt tot nadenken en laat je fantaseren. De tentoonstelling is open van woensdag tot en met zondag en loopt door tot 6 juni en dat allemaal in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein.

melanie-bonajo-progress-vs-regress-selvie-stick

Wonen op Wolvenburg

de-witte-wolf-logo Wonen op Wolvenburg: woonvereniging De Witte Wolf vindt dit een aantrekkelijk idee. De Witte Wolf wordt gevormd door een groep Utrechters, deels uit de buurt, deels uit de rest van Utrecht. Zij willen ons graag uitnodigen om vriend of lid te worden.

2015-gevangenis-wolvenplein-4-muurwoningen-groep-s7-hogeschoolDe Witte Wolf: de architectuur van de gevangenis en de historie van het Wolvenplein inspireert ons. Wij willen de kansen benutten die het monument en de omgeving biedt, in een combinatie van wonen, werken, groen en cultuur. Wij zien mogelijkheden om een deel van de oude gevangenis te ontwikkelen tot woningen, andere delen lenen zich voor bijvoorbeeld werk- of culturele ruimten. We willen bovendien bijzondere plekken scheppen waar zowel bewoners als stadsgenoten elkaar kunnen ontmoeten in een groene omgeving, zoals een stadstuin of een kleine boomgaard en een mooi wandelpad langs het water. De Witte Wolf richt zich op het woon-idee, dit ter voorbereiding op de verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf. We zijn daarom actief in gesprek met potentiële partners voor de multifunctionele invulling van het bolwerk.

U kunt ons steunen door Vriend te worden; u kunt ook meedoen door lid van de vereniging te worden. Meer informatie en aanmelding: www.dewittewolf.org

De buurt hackt mee

Gevangenis Wolvenplein is al die jaren afgesloten voor het publiek door een lange slagboom: iedereen werd tegengehouden. Bij het huidig gebruik hebben voetgangers en fietsers een vrije doorgang en moeten alleen de auto’s tegengehouden worden. Parkeren is alleen voor gebruikers van het pand en voor hun gasten op afspraak. Maar de slagboom houdt nog steeds iedereen tegen en dat laat fietssporen na op onbedoelde plekken. De bewoners van de voormalige cipierswoningen hebben er wat op gevonden:

gehackt-grasveld-wolvenpleinStadsdorp Wolvenburg heeft de beheerder aangeboden de slagboom enigszins in te korten. Maar ambtelijke molens voor toestemming werken traag. Er zijn meer punten aan de orde geweest in het overleg met De Vrije Wolf, lees daarvoor het verslag op de site.

Bezoekersuur gevangenis Wolvenplein

foto-poster-rondleiding-gevangenis-wolvenplein-voorzijdeBezoekersuur verzorgt de rondleidingen in de gevangenis. De historie van 1856 tot heden wordt toegelicht tijdens de wandeling door de oudste delen van de gevangenis. Het loopt goed, op 5 maart zijn er acht groepen en we zijn inmiddels met 11 gidsen. Zaterdagmiddag 2 april en 7 mei zijn er weer rondleidingen waar iedereen zich voor kan aanmelden, reserveer op tijd! De normale prijs is € 4 per persoon. Reserveren? Zie voor tijden en aanmelding onze site. Met familie of vrienden? Als groep kun je ook op andere tijden, dat gaat op aanvraag.

Bezoekersuur en Hacking Habitat? Op vrijdag en zaterdag zijn er om 13.15 en 15.15 uur combi-rondleidingen: door de oudste delen van de gevangenis èn door de ruimten met kunst. Toegangskaartjes zijn op die dagen te verkrijgen bij de kassa van Hacking Habitat voor bezoekers van de tentoonstelling.

Driehoeksoverleg

driehoeksoverleg-tekening-albo-helm

@Albo Helm

Op initiatief van het wijkbureau doen we mee aan een ‘driehoek’: burgerinitiatieven worden gekoppeld aan een raadslid en betrokken ambtenaren, zodat informatie over het initiatief breder bekend en besproken wordt. In ons geval is dat Klaas Verschuure (fractievoorzitter D’66 in de gemeenteraad) en Marjon van Carspel (gebiedsmanager binnenstad) en Andrea Berghuizen (wijkregisseur binnenstad). We hebben ondertussen twee gesprekken gevoerd en veel informatie uitgewisseld. Komende nieuwsbrief meer hierover.

Een Groene Wolf gesignaleerd

In de buurt is inmiddels ook een groene wolf gesignaleerd: de tuingroep is bezig met pallets en kratjes en noemt haar appgroep: de groene wolf. Ook hierover meer in een volgende nieuwsbrief.

Buurtborrel Wolvenburg 6 maart

Buren treffen elkaar op Wolvenburg. Zondag 6 maart is de buurtborrel: van 16 tot 18 uur bij The Village. Het is die dag ook café theater festival. Om 15 en 18 uur treden MAN || Co op in The Village. Wij schikken ons ertussen. Iedereen is welkom.

Reacties zijn gesloten.