Gedicht van Peter Drehmanns onthuld en meer nieuws

Het gedicht van Peter Drehmanns over Wolvenplein is onthuld. Het vond plaats tijdens de  informatieve en gezellige Stadsdorp avond op woensdag 14 december. We waren met een leuk gezelschap in de cellengang, voor de onthulling van het gedicht van Peter Drehmanns zijn we even naar buiten geweest. Maar in dit bericht is er ook aandacht voor parkeren in de buurt, dat De LiK ook in de gevangenis zit, het initiatief Buurtstroom Molenstraat en meer.

gedicht peter drehmanns gevangenis wolvenplein utrechtWoensdag 14 december: informatieve en gezellige Stadsdorp avond
Elk jaar houden we inmiddels een Stadsdorp bijeenkomst over de stand van zaken en onze plannen. Woensdagavond 14 december was om 20.00 uur iedereen welkom in de cellengang van Wolvenplein. We zijn gestart met een kop koffie of thee en brachten niet alleen verslag uit. Het vorig jaar gepresenteerde gedicht van Peter Drehmanns is onthuld op de gevel van de gevangenis. Drehmanns onthulde het gedichtEen jaar geleden heeft Peter zijn gedicht al voorgedragen op een bijeenkomst. Tot voor kort lukte het maar niet om toestemming te krijgen voor een geschikte plaats om het gedicht ‘tijdelijk’ te exposeren. De plaats op het voorraam is op initiatief van Stadsdorp Wolvenburg tot stand gekomen. Dat vierden we uiteraard met een glaasje vocht. Ook een nieuw buurtinitiatief is gepresenteerd: Buurtstroom Molenstraat. Op de daken van de SSH Molenstraat komen ruim 120 zonnepanelen. Dat is te zeggen: als er voldoende deelnemers uit de buurt zijn die daarin willen investeren en hun stroom willen betrekken. Hoe en wat: een korte presentatie werd gegeven, de informatie bijeenkomst over dit initiatief is op maandag 16 januari in de avond. Noteer de datum, iedereen is van harte welkom.

Buurtborrel
De nieuwe locatie voor de buurtborrel is goed bevallen. De buurtborrel is zondag 8 januari aanstaande om 16.00 uur in Puschkin, Ridderschapstraat 1. Iedereen is van harte welkom.

Vragen over de herbestemming
Op het vragenuurtje van 19 november heeft raadslid Brussaard (CDA) vragen gesteld aan wethouder Paulus Jansen. Onder het kopje ‘De wethouder gaat buurtbewoners betrekken bij de nieuwe bestemming van de voormalige gevangenis Wolvenplein’ hebben we een verslag opgenomen op deze website. Na de antwoorden van wethouder Paulus Jansen hebben andere raadsleden vervolgvragen gesteld. Ook die zijn interessant, zie het bericht onder deze link.

Nieuwe website De Lik
Bakx & Meijer heeft als exploitant / cateraar voor tijdelijk gebruik van de gevangenis een nieuwe site gemaakt onder de naam ‘De LiK’. Op www.delik.nl staat op inzichtelijke wijze welke ruimten er zijn voor tijdelijke activiteiten en voor hoeveel personen zij geschikt zijn voor zowel conferenties of diners. Het ontwerp van de website is gedaan door de Zaak P., één van de gebruikers van de gevangenis. De Wolf is op creatieve wijze in de plattegrond verwerkt en de namen van de ruimten zijn afgeleid van de functie die ze in de gevangenistijd had, al is de naam Water & Brood van de kantine niet uit die tijd.

Dus, al die groepen die de komende maanden (jaren?) over het Wolvenplein schrijden, gaan mogelijk naar De LiK. Ander groepen zijn voor Gajes in de Bajes. Wij zijn blij dat we Stadsdorp Wolvenburg heten.

winterklaar-maken-de-groene-wolfDe Groene Wolf is winterklaar
De oogst van 2016 is al binnen. De bakken op het terrein leverden een variatie aan kruiden, groenten en bloemen. Niet overal was de bezonning goed en de bemesting gaan we ook beter doen. In het laatste weekend van november zijn alle baken winterklaar gemaakt. Verrijkt met compost en een enkele op een betere plaats staan ze voor het volgend seizoen te wachten. De inspanning bespaarde die dag een bezoek aan de sportschool. Het komende jaar gaan we meer gezamenlijk een tuinplan maken en inzaaien of poten.

opgeheven-parkeerplaatsParkeren en parkeerdruk op de omgeving Wolvenplein
De gemeente Utrecht gaat het aantrekkelijker maken voor binnenstadsbewoners om hun auto in een garage te parkeren. Elke ingeleverde straatplek wordt veranderd naar een andere invulling. Hoe doet ze dat? Bewoners in de binnenstad mogen per huishouden één parkeervergunning hebben en dat kost in 2017 € 22,66 per maand. Het abonnement in de goedkoopste binnenstadgarages wordt € 86,29 per maand, zoals Garage Boekhoven aan de Van Asch van Wijckskade en de Grifthoek garage. Het bewonerstarief voor garage Wolvenplein was tot nu toe € 178,73 per maand en gaat per 1 januari ook naar € 86,29. Dat is een stuk voordeliger, en er zijn nog plaatsen vrij in deze garage. Elke ingeleverde parkeerplaats op straat vervalt en wordt heringericht. Zo kan elke autobezitter (met een parkeervergunning) in onze buurt bijdragen aan een autovrijere omgeving.

De enquête
Sabine Taal en Daphne Steengraver hebben ons met een enquête de vorige keer bevraagd. Hoe waren de reacties? Beide studentes laten ons het volgende weten: we hebben een mooi verslag en advies kunnen samenstellen en met de enquêtes is het prima verlopen! Heel erg bedankt naar alle respondenten! Wij zijn nu in afwachting van de goedkeuring van ons verslag. Wij sturen jullie ook ons beleidsadvies toe wanneer wij de goedkeuring van onze docent hebben ontvangen. Wij komen dus later terug op de uitslag van deze enquête.

Werkruimten in de gevangenis (tijdelijk)
In de lange cellengang zijn op de bovenste verdieping cellen beschikbaar gekomen als tijdelijke werkruimte. Ook is er zo nu en dan een cel op vleugel A of C beschikbaar. Informeer voor plaats en maandbedrag bij De Vrije Wolf. Ondertussen zijn veel cellen in gebruik bij een variatie aan ‘celbewoners’. Els Otterman zit bijvoorbeeld in een cel op vleugel A. Zij heeft een adviesbureau voor ruimtelijke ordening, landschap, water en klimaatverandering. Zij is ook vertegenwoordigd in het bestuur van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Geheel ongestoord en vrij maakt ze op haar werkdagen ook gebruik van een cel. Met de groene gordijnen ontstaat er een sfeer als in een landschap, zie onder.

Agenda
Bezoekersuur rondleidingen, op zaterdagmiddag 7 januari zijn er weer mogelijkheden
Buurtborrel Puschkin Ridderschapstraat 1: zondag 8 januari om 16.00 uur

Meer nieuws
Onze volgende nieuwsbrief komt in januari uit. Heeft u een vraag of een nieuwsitem: we horen het graag.

els-otterman-in-haar-werkcel-gevangenis-wolvenplein-sep-2016

Els Otterman in haar ‘cel’

Reacties zijn gesloten.