Aankondiging bijeenkomst en festival De Vrije Wolf is los

Ga direct naar de gevangenis: woensdagavond 9 december is iedereen welkom op de bijeenkomst van Stadsdorp Wolvenburg. Zaterdag 12 december vindt het festival ‘De Vrije Wolf is Los’ plaats, de voorbereidingen Hacking Habitat zijn gestart. En meer nieuws deze maand.

ga-direct-naar-de-gevangenis

Ga direct naar de gevangenis:

Aanleiding:  In september 2013 is Stadsdorp Wolvenburg gestart. Wat is er sindsdien gebeurd? De gevangenis Wolvenplein heeft in april dit jaar nieuwe gebruikers gekregen. Wij kunnen met hen kennismaken. Stadsdorp Wolvenburg is initiatieven gestart: welke en wie kan meedoen? En wat zijn de ervaringen tot nu toe en wat mist er nog.

Gebruikers:  Eigenaar van het complex op bolwerk Wolvenburg is het Rijk. Sinds april 2015 heeft ze het in beheer gegeven bij Bewaakt & Bewoond. Onder de naam De Vrije Wolf worden ruimten verhuurd en worden via Bakx & Meijer ruimten gebruikt voor korte evenementen. Maar er is meer: Hacking Habitat, Gajes in de Bajes, The Village Coffee & More – maak kennis met hen.

Initiatieven: Rondom en in de voormalige gevangenis vinden initiatieven van Stadsdorp Wolvenburg plaats. Het bestuur doet verslag en ook de filmcrew, de tuingroep, De Witte Wolf (Collectief Particulier Wooninitiatief) en Bezoekersuur.

Ervaringen:  De gevangenis met andere gebruikers levert de buurt geheel andere ervaringen op. We delen de ervaringen en proberen ook te bedenken wat er mist!

Waar en wanneer:  Op woensdagavond 9 december van 20.00 tot 22:00 uur.

Ook deze bijeenkomst wordt in de buurt georganiseerd. Deze keer in de in juni 2014 leeggekomen gevangenis. In 1903 kreeg het complex een eigen kerk. Deze ruimte gebruiken we deze avond. De ontvangst is met koffie en thee, de toegang is uiteraard gratis. Een mooie gelegenheid om met de buurt en buren kennis te maken. Graag tot 9 december!

Festival ‘De Vrije Wolf is Los’ op zaterdag 12 december

vrije-wolf-festival-12-december-2015-gevangenis-wolvenplein-1400-2200-uurHet gratis toegankelijke Festival is op zaterdag 12 december van 14.00 tot 22.00 uur. Het programma bestaat uit muziek, theater, beeldende kunst, fotografie dans & film. Uiteraard is er ook te eten en drinken. Het evenement is gratis toegankelijk. Er worden honderden bezoekers verwacht.

Studenten van het MBO Utrecht realiseren dit festival onder de naam: ‘De Vrije Wolf is Los’. Zij volgen de opleiding evenementenmedewerker. De 80 eindejaars organiseren ook de activiteiten: muziek, beeldende kunst, dans, fotografie, rondleidingen, food & drinks. De activiteiten zijn geïnspireerd op het gebouw en de rijke historie ervan. Het evenement is voor hun een leerervaring in de praktijk, waarbij ze alle facetten van het organiseren van een evenement tegenkomen. Iedereen is welkom op deze dag in de gevangenis, loop geheel vrijblijvend binnen en laat u verrassen.

Grifthoekbrug weer actueel

grifthoekbrug-ontwerp-2008-studio-sk

Tekening Grifthoekbrug ontwerp StudioSK uit 2008

Op maandag 16 november heeft het college van de stad een ‘Concept Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan Utrecht 2015-2025’ uit laten gaan. Dat klinkt niet zo spannend, en daarom staat er ook ‘Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar – Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen‘. Onze buurt wordt in de nota genoemd met zoet en zuur. Er zijn buurtplannen voor een viertal locaties, alle zijn vanaf heden uit te voeren (korte termijn in de nota). Een vijf jaar geleden afgeschoten plan, de Grifthoekbrug, is één van die plannen.

Voorbereidingen Hacking Habitat van start

De kunstmanifestatie Hacking Habitat opent op 27 februari 2016 haar deuren. Dat is over slechts drie korte maanden. In december worden ruimten (zoals veel cellen) al ontruimd en geschikt gemaakt voor één van de kunstenaars. Van meer dan 80 internationaal bekende kunstenaars komt er werk te hangen, van ruim dertig nieuw werk. De buurt en de tijdelijk gebruikers van de gevangenis zijn afgelopen donderdag 26 november j.l  geïnformeerd over de impact van Hacking Habitat in de voorbereidingen en van maart tot juni. Hacking Habitat is 9 december aanwezig om vragen te beantwoorden.

2016-hacking-habitat-postcardHacking Habitat doet meer. SHARING HABITAT is een uniek samenwerkingsproject met A Sharing Academy van Merlijn Twaalfhoven en geeft kunstprofessionals de kracht en begeleiding waarmee ze zelf een succesvol samenwerkingsproject kunnen realiseren. Met welk ideaal verander jij als kunstenaar de samenleving? Kom 14 december naar de kick-off!

Statushouders vinden huisvesting op bolwerk Wolvenburg?

Een noodzakelijk volgende stap is door de eigenaar van bolwerk Wolvenburg gezet: de gebouwen van de voormalige gevangenis worden tegen huurprijs beschikbaar gesteld voor de huisvesting van statushouders. Dat heeft minister Blok eind november bekend gemaakt. Het is een noodzakelijke maar kleine stap. De gemeente Utrecht zal de mogelijkheden bespreken met de in de stad aanwezige woningcorporaties. Het is van hen afhankelijk of ze de verbouwingskosten op zich willen nemen om van gebouwdelen woningen te maken. En hoelang kunnen de woningen dan tot de verkoop verhuurd worden? Zo zijn er nog wat hobbels te nemen, voordat we als buurt onze nieuwe buren kunnen verwelkomen.

Bezoekersuur gevangenis Wolvenplein

Festival ‘De Vrije Wolf is Los’ vindt op zaterdag 12 december plaats in een deel van de gevangenis. Het complex op bolwerk Wolvenburg is groter en wil je kennismaken met het gevangeniswezen vanaf 1856? Bezoek daarvoor het Bezoekersuur: in drie kwartier word je rondgeleid in andere delen van het gevangeniscomplex met het verhaal van Wolvenplein. Starttijden van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. ‘De Vrije Wolf is Los’ is gratis toegankelijk. Een ticket kost op die dag € 2.

Bezoekersuur geeft uitleg over het functioneren als gevangenis, het justitiële systeem en bezoekers worden rondgeleid door de verschil­lende ruimtes. Zaterdagmiddag 9 januari en 6 februari zijn er rondleidingen waar iedereen zich voor kan aanmelden. De normale prijs is € 4 per persoon. Reserveren? Zie voor tijden en aanmelding onze site. Groepen leiden we op aanvraag rond.

Koffie-uur Wolvenburg – helaas winterslaap

Buren troffen elkaar op Wolvenburg. Koffie-uur Wolvenburg heeft winterslaap, The Village is niet meer open op de avond tot nader order, wel overdag en nu op zes van de zeven dagen: di – wo: 10:00 ­- 17:00 en do – zo: 10:00 -­ 18:00 uur.

We wensen jullie een heel goede decembermaand!

Reacties zijn gesloten.