Bezoekersuur

Bezoekersuur

Bezoek gevangenis Wolvenplein: een veilige manier om kennis te maken met het gevangeniswezen. De rondleidingen zijn in de recent gesloten Stadsgevangenis van Utrecht met het verhaal van de historie van 1856 tot 2014.

Zie de data van geplande Bezoekersuren en meld je aan. Groepen leiden we op aanvraag rond. Aan de rondleiding zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

bezoekerskaart-gevangenis-wolvenplein

Ook in 2018 komen meer dan 4.000 bezoekers op bezoek. De groepen op de eerste zaterdag van de maand kunnen vrij snel volgeboekt zijn.

Rondleidingen zijn op de eerste zaterdag van de maand

zaterdag 5 januari op 14 en 15 en 16 uur

– zaterdag 2 februari op 14 en 15 en 16 uur

– zaterdag 2 maart op 14 en 15 en 16 uur

(idem zaterdag 6 april, 4 mei, 1 juni en 6 juli steeds op 14 en 15 en 16 uur)

Aanmelden is nodig, stuur een mail met de datum en het tijdstip naar bezoekwolvenburg@gmail.com

Sinds we in september 2015 gestart zijn, hebben zeer veel groepen Wolvenplein weten te vinden voor het Bezoekersuur. Maak kennis met hoe Nederland omgaat met gedetineerden in de afgelopen twee eeuwen.

Groepen kunnen op afspraak

Groepen kunnen voor hun eigen datum en tijd een rondleiding boeken. Reserveer minimaal een week vooraf. Stuur het verzoek voor een datum en tijd naar hetzelfde mailadres bezoekwolvenburg@gmail.com

Boeken kan ook als kleinere groep tot 20 personen groot. Bij meer personen wordt de groep opgedeeld met elk een eigen gids.

 

Je vertelde aan (bijna) niemand dat je de gevangenis ging bezoeken, ook niet voor het bezoekuur. Gevangenis Wolvenplein is nu veilig, Justitie heeft het pand verlaten en alle gevangenen meegenomen. De gevangenis is nu open voor iedereen die zich meldt voor het Bezoekersuur.

 

Tarieven Bezoekersuur

  • Per bezoeker is het tarief van € 4
  • U-pas en kinderen van 12 jaar en jonger voor € 2
  • kinderen van 6 jaar en jonger mogen gratis mee
  • Vooraf gemelde groepen tot 20 personen, een vast tarief: € 50
  • Groepen boven de 20 personen (max 40), tarief € 100
  • Overige groepen en speciale wensen op aanvraag

Betalingen contant voorafgaand aan de rondleiding.

 

Bereikbaarheid en parkeren

Bezoekersuur start op Wolvenplein 27, bij de entree met het jaartal 1853.

Op het Wolvenplein kan niet geparkeerd worden. Het dichtstbij en goedkoopst parkeren is parkeergarage De Grifthoek, Wittevrouwensingel 96, 3514 AL  Utrecht. Routeplanner naar: De Grifthoek

De oudste cellulaire gevangenis van Nederland staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. Van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers heeft de stadsgevangenis van Utrecht dienst gedaan. Eenzame (cellulaire) opsluiting veranderde tot een regiem met werkzalen en huiskamers. Met oude bouwdelen uit de 19e eeuw tot en met de laatste moderniseringen bleef het als Penitentiaire Inrichting voldoen. Gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis, het justitiële systeem en leiden rond door de verschillende ruimten.

Reacties zijn gesloten.