Contact

Contact & Links

In 1856 is gesticht Wolvenburg geopend als de tweede cellulaire gevangenis van Nederland. Het is in juni 2014 gesloten als oudste Penitentiaire Inrichting van het land, bekend als stadsgevangenis Wolvenplein. In september 2013 is vereniging Stadsdorp Wolvenburg gestart. Een lokaal initiatief om ons te ‘bemoeien’ met de herbestemming van de gevangenis en het bolwerk Wolvenburg waar het op ligt.

gevangenis-wolvenplein-na-leegstand-in-juni-2014-utrecht

De vereniging houdt bijeenkomst, deelt haar informatie op deze website en organiseert activiteiten. Lid worden is eenvoudig, stuur een mail. Dan krijg je zonder verplichtingen de nieuwsbrief. Leden ontvangen uitnodigingen van de vereniging. Ook voor vragen over Stadsdorp Wolvenburg, stuur een mailbericht naar wolvenburg@gmail.com

Vereniging Stadsdorp Wolvenburg

e-mail: wolvenburg@gmail.com

website: www.wolvenburgutrecht.nl

Wordt vriend op de Facebook pagina van Stadsdorp Wolvenburg voor de berichten.

Postadres:

Stadsdorp Wolvenburg
p/a Wolvenplein 24
3512 CK Utrecht

Bankrekeningnummer NL08 TRIO 0784 9320 42

Links:

Bezoekersuur – rondleiding gevangenis Wolvenplein

bezoekerskaart-gevangenis-wolvenplein

Voor iedereen is het mogelijk om de gevangenis te bezoeken. Stadsdorp Wolvenburg organiseert rondleidingen op de eerste zaterdagmiddag van de maand. De gidsen leiden groepen door het historische complex, ook cellen. Zij vertellen daarbij het verhaal van bolwerk Wolvenburg en de historie van het gevangeniswezen met het gebouw als strafgevangenis in 1856 tot Huis van Bewaring in 2014.

Groepen kunnen boeken voor een zelf te bepalen dag en tijdstip, zie Bezoekersuur.

De Vrije Wolf – beheerder van de gevangenis Wolvenplein Bewaakt & Bewoond

de-vrije-wolf-tijdelijke-naam-gevangenis-wolvenplein

Bewaakt & Bewoond heeft het beheer over het complex in opdracht van eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf. Zij zorgt dat het complex blijft functioneren en geeft diverse ruimten in tijdelijk gebruik uit. Veel ruimten zijn in gebruik uitgegeven (cellen, werkruimten, huiskamers, bezoekruimte, voormalige kantoren etc.). Er komen ook af en toe ruimten vrij, van cellen tot grotere kantoren. Contact De Vrije Wolf Werken

De LiK van Bakx & Meijer – evenementen en kort durende activiteiten

Bakx & Meijer laat allerlei soorten evenementen plaats vinden in De LiK. De LiK is beschikbaar voor evenementen en ontmoetingen, van zakelijk tot privé voor vergaderingen, brainstormsessies, presentaties, borrels, diners etc. Bedrijven of organisaties kunnen hun programma ook aankleden met verschillende spel activiteiten of een rondleiding over de historie van het complex en het gevangeniswezen. Verschillende ruimten zijn beschikbaar voor activiteiten van een dagdeel tot dagen. Voorts zijn ruimten geschikt voor een sit-down diner – walking dinner – buffet – borrel. Dat mag duren tot 22.00 uur (met uitloop) in de avond. Er zijn ruimten voor groepen van 8 tot 300 en in combinatie voor meer personen. Contact De Lik.

Gajes in de Bajes – Escaperoom

gajes-in-de-bajes-escaperoom

Escaperoom – Gajes in de Bajes heeft drie separeercellen ingericht voor het spel escaperoom. De cel is zo ingericht dat je met behulp van hints, tips en tricks steeds dichter bij je escape komt. Perfect voor vrienden, familie, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten en andere groepsactiviteiten. De escape room is gebaseerd op het verhaal van Gerrit Boef, die ook(!) uit deze Utrechtse gevangenis wist te ontsnappen. Grotere groepen kunnen ook een spelactiviteit doen of het programma uitbreiden of afwisselen met een rondleiding over de historie van het complex en het gevangeniswezen. Contact Escaperoom.

En dat allemaal dankzij de sinds april 2015 geopende deuren van de gevangenis.

celdeur-gevangenis-wolvenplein-in-1999-foto-menno-boermans
Celdeur gevangenis Wolvenplein in 1999 – foto Menno Boermans

Reacties zijn gesloten.